Tigăile sunt unelte extrem de importante în bucătărie, considerând faptul că sunt de mai multe tipuri și mărimi și pot fi folosite pentru mai multe întrebuințări. Cu toate acestea, oricât de puternice și rezistente ar fi materialul din care sunt confecționate, se pot strica, dacă nu avem grijă cu ele. De ce nu e recomandat să pui apă în tigaia încinsă de pe foc.
Ca majoritatea lucrurilor, tigăile sunt de mai multe mărimi și prețuri, unele fiind de o calitate mai bună decât altele, motiv pentru care poate deveni extrem de frustrant să vezi cum se strică în doar câteva luni, când ar putea să reziste ani de zile.
Specialiștii atrag atenția asupra faptului că trebuie să ai grijă cu ele, pentru că cea mai mare greșeală pe care o fac gospodinele este că spală tigaia imediat după ce au scos-o de pe foc.
Fie că o faci din obișnuință, să lași totul curat imediat ce termini de gătit, fie că vrei să fii practic și să îndepărtezi cât mai ușor resturile de mâncare de pe fundul recipientului, obiceiul de a spăla tigaia imediat după utilizare nu este în regulă.
Experții de la All-Clad și Calphalon au declarat pentru publicația Huffington Post că plasarea unei tigăi fierbinți sub apă rece produce un șoc termic, care vă poate distruge tigaia imediat sau pe termen scurt.
Citește și Trucul prin care prăjești corect oul. Mihaela Bilic oferă un sfat prețios
Acest șoc termic provoacă deformări în tigaie, care nu îi permit să stea corect pe suprafața aragazului, generând puncte calde și reci care nu gătesc alimentele în mod uniform.
Mai mult de atât, metalul din care este confecționată o tigaie se extinde ușor atunci când unealta de bucătărie este încălzită și revine în mod natural la dimensiunea sa originală, atunci când tigaia a răcit.
Cu alte cuvinte, tigăile se pot deforma, dacă nu sunt lăsate să se răcească, imediat după ce le-am folosit pe aragaz.
„Dacă tigaia se răcește puțin câte puțin, va reveni la dimensiunea inițială fără probleme. Uneori, deformarea este temporară și tigaia își va recăpăta forma pe măsură ce se răcește, mai ales dacă tigaia este rezistentă.
În alte cazuri, deformarea este permanenta, mai ales daca este realizata dintr-un material mai subtire. Cu toate acestea, riscul de a pune tigăi fierbinți sub apă rece afectează toate tigăile ”, a explicat Philicia Frasson, director de produs al companiei All-Clad, la mediul menționat anterior, potrivit Viviendo en Casa.
Ustensilele din oțel inoxidabil trebuie răcite treptat înainte de a le pune în chiuvetă. Câteva minute mai târziu pot fi spălate cu apă, săpun și un burete.
Dacă pata este dificilă, puteți lăsa tava să se răcească, apoi adăugați apă și bicarbonat de sodiu și încălziți în timp ce răzuiți cu o lingură de lemn. Tigăile antiaderente trebuie spălate cu săpun lichid și un burete ușor abraziv.
De asemenea, pentru tigăile din fontă nu se recomandă folosirea săpunului, deoarece îndepărtează uleiul pe care acest material îl îndepărtează. Ele pot fi spălate cu o perie și apă fierbinte și apoi uscate pentru a preveni apariția ruginei.