De ce să nu mai mănânci sarmale cu mămăligă, de fapt. Mihaela Bilic oferă explicația clară
Sezonul rece se apropie cu pași repezi, iar în curând toți românii se vor bucura de cele mai bune preparate tradiționale de sărbători. Desigur că nu există masă specială fără sarmalele din foi de varză murată sau de viță de vie. Cei mai mulți le consumă alături de mămăligă tare sau moale, smântână grasă și ardei iute murat sau proaspăt. Nutriționistul Mihaela Bilic susține însă că nu este deloc o combinație bună. De ce nu trebuie să mai mănânci sarmale cu mămăligă?
Motivul pentru care nu este bine să mănânci sarmale cu mămăligă: explicația Mihaelei Bilic
Sărbătorile de iarnă de apropie, iar toate gospodinele știu deja ce o să pregătească pentru cei dragi. Majoritatea dintre ele gătesc preparatele tradiționale românești, iar printre ele se numără sarmalele care sunt nelipsite din casele tuturor. Desigur că acestea sunt de cele mai multe ori consumate alături de mămăligă, smântână grasă și ardei iute murat sau proaspăt.
Nutriționistul Mihaela Bilic a sărit în ajutorul celor care doresc să își păstreze silueta, dar nu pot renunța la sarmale. Specialistul a mărturisit că sarmalele sunt chiar un fel de mâncare echilibrat pentru că în ele regăsim: carne, cereale și legume, așa cum este recomandat nutrițional.
Cu toate astea, ele pot fi o farfurie ideală dacă sunt respectate anumite condiții. Mai exact, porția trebuie să cuprindă maximum 5 bucăți, carnea tocată trebuie să fie din pulpă de porc, ele nu trebuie să fie gătite în ulei și să nu fiarbă în zeamă de varză, borș sau suc de roșii.
,,Renunțați la mămăligă și…”
Mai mult decât atât, un alt truc pentru doamnele care vor să țină la silueta lor și de sărbători este să nu le consume alături de mămăligă și smântâna grasă să rămână doar de decor pentru că astfel se vor sătura mai repede.
„Sarmalele chiar sunt un fel de mâncare echilibrat, ele combină carnea cu cerealele și legumele așa cum este recomandat nutrițional. Sarmalele pot reprezenta un fel de “farfurie ideală” în următoarele condiții:
– porția să fie de 3-5 bucăți, nu o oală întreagă
– carnea tocată să fie din pulpă de porc, care are puțină grăsime
– să nu fie adăugat la gătit ulei – de niciun fel!!
– să fie fierte în zeamă de varză/ borș/ suc de roșii
– smântâna să fie folosită ca decor
– să fie însoțite de ardei iute din belșug, ajută la stimularea metabolismului”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic pe contul de Instagram.
„În cazul în care țineți la siluetă, renunțați la mămăligă și consumați sarmalele ca fel unic la o masă”, a adăugat nutriționistul.