De ce să nu mai conduci cu geamurile deschise la mașină, de fapt. Greșeala pe care o fac mulți șoferi

de: Stan Nicu
26 06. 2023

Mulți șoferi au obiceiul să conducă cu geamurile deschise vara chiar dacă au aer condiționat la mașină. Cred că aerul condiționat le face mai rău decât aerul de afară. Experții, însă, au spus de ce să nu mai conduci cu geamurile deschise la mașină, de fapt. Greșeala pe care o fac mulți șoferi.

Ce este mai bine? Să conduci cu geamul mașinii deschis sau cu aerul condiționar pornit. Anunțul experților în sănătate

Astfel, experții în sănătate au dezvăluit că acest gest este mai periculos decât se crede.

Cei care merg cu geamurile deschise de la mașină trebuie să afle că asta crește considerabil poluarea aerului din habitaclu.

Poluarea ne poate afecta plămânii

Conform unui studiu realizat în 10 orașe din lumea întreagă, condusul cu geamurile deschise poate duce la o creștere cu până la 80% a nivelului de particule în suspensie în habitaclu, ceea ce înseamnă enorm.

Particulele în suspensie sunt niște particule compuse dintr-un amestec de particule solide și picături de lichid și pot fi periculoase pentru sănătatea omului, în contextul în care acestea pot aunge în plămâni.

Particulele în suspensie variază în funcție de mediul exterior și sunt influențate de utilizarea aerului condiționat sau a ventilatoarelor. De asemenea, studiul recomandă șoferilor să nu conducă între la orele de vârf și să utilizeze aerul condiționat cât mai des posibil.

Zgomotul mare, un alt dezavantaj major

Un alt dezavantaj al condusului cu geamul lăsat este acela că în habitaclu se crează un zgomot mare, cauzat de vânt, care la viteză mare intră în contact cu aerul din habitaclul mașinii.

Când aceste două mase de aer se lovesc, se comprimă și se decompresează în mod repetat, producând acel efect pulsatil care te face să te simți ca și cum ai fi prins într-un mic tunel de vânt. Astfel, riscul de durere de urechi poate crește atunci când conduceți cu geamurile deschise.

Cât de mare este zgomotul creat, de fapt

Când se circulă cu o viteză de 120 de km la oră, zgomotul creat se ridică la 80 de decibeli, fapt care poate provoca o perdere permanentă a auzului pentru o perioadă de 8 ore.

De asemenea, și zgomotul care se regăsește în trafic și care depășește frecvent peste 100 de decibeli poate provoca omului o pierdere a auzului de până la 15 minute.

Circulatul cu geamurile deschise ne afectează plămânii sau urechile

Ținând cont de cele două pericole la care ne expunem, este clar că șofatul cu aerul condiționat este mai bun decât circulatul, mai ales la viteze mari, cu geamurile autoturismului coborâte.

Ne putem trezi cu plămânii afectați, din cauza poluării sau cu urechile, din cauza poluării fonice.