De ce să nu mai bagi niciodată cartofii în frigider. Greșeala uriașă pe care o fac mulți oameni
Puțină lume știe acest lucru, dar există o anumită listă de produse alimentare care nu trebuie să stea la frigider. Specialiștii în arta culinară te sfătuiesc să nu depozitezi niciodată cartofii la temperaturi mai joase de câteva grade Celsius. Care este motivul.
De ce nu e bine să ții cartofii la frigider
Cartofii sunt printre cele mai populare legume, fiind preferatele gospodinelor din România. Indiferent că prepari cartofi prăjiți, cartofi la cuptor, salată orientală, piure sau salată de boeuf, barabulele sunt extrem de gustoase
Greșeala pe care o fac foarte multe gospodine este să-i țină la frigider. Odată cumpărate de la piață sau din supermarket, legumele trebuie depozitate într-un loc umbros și răcoros, precum cămara sau debaraua, unde se vor păstra proaspete pentru mai multe săptămâni.
Potrivit experților, amidonul din cartofi se transformă în zahăr, dacă legumele sunt ținute la frigider. În momentul în care gătești cartofii, aceste zaharuri se combină cu un aminoacid numit asparagină, iar procesul chimic care are loc duce la apariția unei substanțe numite acrilamidă.
Specialiștii atrag atenția acestui oxidant puternic, ce poate fi extrem de toxic pentru organismul uman. Un alt aliment care nu trebuie ținut în frigider este pâinea.
Citește și De ce să nu mai mănânci vreodată un cartof care are părți verzi. E o mare greșeală
Alte alimente care nu trebuie depozitate în refrigerator
Precum cartofii, pâinea conține amidon care se transformă în zaharuri la temperaturi de 4 grade, cât se înregistrează de obicei în frigider.
Gemul, ciocolata, mierea, cafeaua, ceapa, usturoiul, nucile, murăturile, uleiul de măsline, fructele uscate, siropurile de fructe și sosurile iuți sunt alte produse care trebuie ținute departe de frigider.
Trebuie să fii mereu atent ca legumele tale să nu arate semne de mucegăire, chiar dacă sunt păstrați în cămară. De asemenea, cartofii care au dezvoltat muguri trebuie aruncați, spun specialiștii, fiind de preferat să eviți să-i consumi.
„Faptul că au încolțit este un semn că acei cartofi conțin niveluri mai ridicate de toxine și nu mai sunt buni pentru organism.
Toți cartofii conțin în mod natural toxine numite glicoalcaloizi: solanina și chaconina. Când cartofii sunt proaspeți, acești compuși nu sunt periculoși pentru sănătate.
Pe măsură ce cartofii încep să încolțească, nivelul acestor toxine crește semnificativ, de aceea ar fi mai bine să îi aruncăm atunci când observăm că apar muguri pe suprafața lor.”, scriu cei de la ego.ro.
Citește și Trucul prin care fructele și legumele rezistă și 4 luni. Cum trebuie depozitate, de fapt