De ce să nu mai arunci zeama de la castraveţii muraţi. E un mare ajutor în bucătărie, sigur nu te-ai gândit la asta

de: Cătălina Burghelea
05 11. 2022

Zeama de la castraveții murați este de mare ajutor în bucătărie, de aceea nu trebuie să o arunci. Din păcate, puțini români știu la ce ar trebui să o folosească. Dacă nu îți place să o savurezi ca atare, include băutura într-o mulțime de combinații. Moarea este excelentă pentru a mura alte legume precum ceapă, usturoi, morcovi, ardei gras etc, iar asta nu este tot.

Nu mai arunca zeama de la castraveţii muraţi

Roșiile, varza, sfecla și gogoșarii puși la borcan sub formă de murături sunt o adevărată farmacie pentru sănătate. Datorită conservării lor, legumele îşi păstrează vitaminele şi chiar dobândesc ceva mai multe proprietăţi medicinale, spun nutriționiștii. Poate cea mai iubită garnitură pentru mâncărurile noastre preferate sunt castraveții murați. Mulți români aruncă zeama lor, fără să știe ce mare greșeală fac.

Există numeroase rețete în care poți utiliza zeama castraveților murați, așa că ar trebuie să te gândești de două ori înainte de a o arunca la ghena de gunoi. Această băutură este un excelent aditiv pentru carne. Folosită ca marinată pentru cotlet sau friptură, va frăgezi bucățile de carne.

Truc fabulos pentru rețete delicioase

Cum spuneam, zeama va frăgezi carnea pentru friptură. Tot ce trebuie să faci este să înmoi bucățile de pui sau porc în acest suc natural și să le lași aproximativ 30 de minute, înainte de a le băga la cuptor. Condimentează carnea apoi, așaz-o în tavă și pune-o la foc mediu. Gustul fripturii va fi deosebit, iar carnea, extrem de fragedă.

Dacă nu ai reușit să mănânci toate pastele pe care le-ai preparat și ai pus restul la frigider, pentru următoarea masă toarnă câteva linguri de zeamă de la castraveții murați peste ele. Aroma și aspectul vor fi apetisante.

Poate fi de mare ajutor la curățenia în bucătărie

De asemenea, zeama de la castraveții murați merge turnată în apa în care fierbi cartofii (îi transformă pe loc într-o delicatesă) sau adăugată în sosul barbeque, pentru un plus de savoare. Pasta va căpăta un gust acrișor și foarte gustos. O altă idee ar fi să folosești moarea ca oțet în salate.

Totodată, poți marina carnea sau peștele cu saramura de la castraveți. Pentru o notă aparte, folosește zeama pentru cocktail Bloody Mary ori pune un strop la hummusul făcut în casă. Separat, dacă nu vrei să o consumi, poți curăța tigăile din cupru cu ea.

Această zeamă naturală poate fi utilizată chiar și la conservarea altor legume sănătoase. De preferat, folosește-o la păstrarea cepei, a usturoiului sau a roșiilor. Pentru o minunăție culinară, adaugă condimentele tale preferate și câteva fire de mărar. Va fi o bunătate!