Lumânările parfumate sunt la mare căutare printre iubitorii de parfumuri. Deși sunt preferate de către români în special în sezonul rece, atunci când preferă să se cuibărească la geam, cu o carte bună în mână, un pahar de vin și o lumânare parfumată care să creeze o atmosferă plăcută. Iată de ce specialiștii sunt de părere că nu trebuie să ții lumânări parfumate în casă.
Aproape toți românii țin câte o lumânare parfumată în casă, fie pentru decor, fie pentru aroma îmbietoare pe care o emană, fie pentru culorile vii care bucură ochii privitorilor.
Deși arată bine și miros senzațional, lumânările parfumate pot fi periculoase, spune Dan Gubler, doctor în chimie organică. Specialistul a explicat într-un clip care a devenit viral pe TikTok ce pericole s-ar ascunde, de fapt, în lumânările parfumate.
În filmarea ce a fost vizionată de peste 1,8 milioane de oameni, specialistul vorbește despre substanțele pe care lumânarea parfumată le emană.
„Au existat mai multe studii clinice recente care au arătat recent faptul că arderea frecventă a lumânărilor poate cauza probleme serioase de sănătate.
Când ne gândim la poluare luăm în calcul doar ceea ce se petrece afară, în exterior. Totuși, nu luăm în calcul și lumânările parfumate, odorizantele de cameră sau alte astfel de obiecte.
Lumânările sunt făcute din parafină ieftină, conțin arome artificiale și coloranți și atunci când le ardem se elimină monoxid de carbon, dioxid de carbon și alte componente volatile.”, a declarat specialistul, potrivit publicației The Mirror.
Specialistul le recomandă iubitorilor de lumânări parfumate să aerisească foarte bine încăperea, după ce fitilul încetează să mai ardă.
„Dacă ai obiceiul de-a arde din când în când câte o lumânare parfumată într-o cameră bine aerisită, atunci nu sunt motive de îngrijorare.
Dacă totuși faci asta des și încăperea nu este foarte bine aerisită, atunci poate că ar trebui să renunți la lumânările parfumate.
Problema la aceste obiecte este faptul că sunt fabricate fără un control prea strict și faptul că producătorii nu menționează 90% dintre ingredientele folosite. Doar le cumpărăm, le ardem și le mirosim, fără să ne întrebăm ce conțin sau ce inhalăm”, a mai explicat chimistul, potrivit sursei citate.