De ce să nu îți pui niciodată telefonul pe silent. Ce se întâmplă, de fapt, când faci asta

De ce să nu îți pui niciodată telefonul pe silent. Ce se întâmplă, de fapt, când faci asta
„Ar putea îmbunătăți experiența utilizatorilor de telefoane mobile”

De ce să nu îți pui niciodată telefonul pe silent? De cele mai multe ori, mai ales atunci când vrem să dormim, ne punem telefonul mobil pe silent. Din păcate, conform unor studii, acest obicei poate fi dăunător. Studiile au demonstrat că punerea telefonului pe silențios poate crește stresul, nu îl diminuează.

Specialiștii explică de ce să nu îți pui niciodată telefonul pe silent

Folosirea telefonului mobil, aproape non-stop, a ajuns un obicei prost, spun specialiștii. Psihologii au dat și o terminologie pentru cei care nu vor să piardă niciun mesaj, sau informație. Mai ales când folosesc rețelele de socializare.

Aceștia l-au denumit FOMO – „fear of missing out” (frica de a pierde ceva). „Reducerea la tăcere a smartphone-ului să nu fie o măsură atât de eficientă pentru combaterea stresului.”, spun psihologii.

Aceasta este concluzia unui nou studiu. Studiul a arătat că mulți oameni își verifică telefoanele mult mai mult atunci când sunt setate pe silențios sau pe vibrații.

„Fără un buzz sau un sunet clar de la telefoanele lor, persoanele cu un nivel ridicat de FOMO ar putea să își folosească telefoanele chiar mai mult”, a declarat autorii studiului.

Pentru studiu:

  • 42% dintre cei 138 de utilizatori de iPhone au ales modul doar cu vibrații;
  • 8,7% au fost pe modul silențios,
  • restul au ținut soneria pornită timp de patru zile consecutive.

Înainte de începerea studiului, oamenii au completat un sondaj pentru a vedea dacă aveau FOMO și au activat instrumentul Screen Time de pe telefoanele lor, astfel încât să poată raporta datele exacte cercetătorilor.

„Ar putea îmbunătăți experiența utilizatorilor de telefoane mobile”

Cei care și-au dezactivat telefonul au petrecut cel mai mult timp pe rețelele de socializare și și-au verificat telefonul mai des decât participanții care nu și-au redus dispozitivul la tăcere.

Timpul petrecut pe ecranul telefonului nu numai că a fost mai mare în cazul persoanelor cu FOMO, dar tăierea notificărilor a crescut și sentimentele de stres. Acest lucru ar putea însemna activarea notificărilor de la familia și prietenii apropiați pentru a atenua anxietatea.

„În loc să oprească sau să dezactiveze toate notificările de pe telefoanele lor pentru a evita distragerea atenției, utilizatorii cu FOMO ridicat ar putea să-și personalizeze setările de notificări și să dezactiveze selectiv unele notificări.

Sperăm că studiul nostru ar putea inspira un design mai personalizat pentru notificări. Sau un design mai bun pentru notificări care ar putea îmbunătăți experiența utilizatorilor de telefoane mobile, pe lângă o simplă funcție nu deranjați pentru toată lumea”, spun specialiștii psihologi.

Ce se întâmplă, de fapt, când faci asta

Doi experți externi au fost de acord că despărțirea de telefon și depășirea FOMO va necesita probabil mai mult decât reducerea la tăcere a dispozitivului.

Terapeuții le spun adesea oamenilor să își închidă telefoanele pentru a fi mai prezenți în viața de zi cu zi. Acest studiu sugerează că s-ar putea ca aceasta să nu fie cea mai bună cale de acțiune pentru unii oameni.

„Datele indică ceva diferit dacă aveți FOMO: de fapt, vă veți verifica compulsiv telefonul chiar mai mult pentru că credeți că pierdeți notificări. FOMO este mai mult o problemă pentru pacienții tineri, adolescenți și tineri.

Dar mulți dintre noi ne luptăm cu faptul că suntem legați de telefoane  și recunosc nevoia de a reduce timpul pe care îl petrec pe ele”, au mai sugerat psihologii.

Concluzia studiului, în afară de aceste probleme, mai arată că smartphone-urile sunt o sabie cu două tăișuri.