Pentru că sărbătorile pascale se apropie cu pași repezi, românii care sunt mereu pe fugă și nu au timp să gătească din pricina programului încărcat preferă să cumpere produse deja preparate de Paște, chiar de la raft. Ce ar conține, de fapt, ouăle deja colorate din magazine.
De Paște, creștinii pregătesc tot felul de mâncăruri tradiționale, pe care le pun pe masa festivă. De la friptura de miel, cozonac și drob la sarmale și ouăle vopsite, rudele, nașii, finii și prietenii se adună în jurul mesei, pentru a celebra Învierea Domnului.
În ultima perioadă, foarte mulți români preferă să cumpere preparatele culinare de-a gata din magazine și supermarketuri, neavând timpul necesar să gătească în propria bucătărie.
Cu toate acestea, specialiștii atrag atenția asupra faptului că nu ar fi recomandat să achiziționați ouăle deja vopsite din comerț. Explicația este destul de simplă, întrucât acestea sunt aduse la raft, de obicei, cu săptămâni înainte.
În mod normal, consumatorii pot verifica oricând originea, creșterea și perioada de valabilitate a ouălor, dar, din păcate, totul este diferit cu ouăle procesate, având în vedere faptul că nu există nicio cerință de etichetare aici.
Cele mai multe ouă vopsite de Paște se găsesc la rafturile din Lidl, Mega Image, Aldi, Edeka sau Netto. Majoritatea producătorilor preferă doar ouăle de la găini crescute în aer liber.
Cu toate acestea, foarte multe păsări sunt încă ținute în cuști, iar ouăle lor sunt adesea vândute ca ouă de Paște colorate în supermarketuri.
Citește și Alerta dată despre pâinea din Lidl, Kaufland și alte magazine. Detaliul la care nimeni nu e atent
Sfatul experților este să procurați produsele care au sigla „KAT” pe ambalaj. Acest lucru garantează că nu este vorba despre creșterea păsărilor în cuști.
Statisticile arată că ouăle colorate de Paște, care se vând în supermarketuri, au o încărcătură mai mare de germeni. O echipă de la Oficiul de Stat pentru Protecția Consumatorului și Siguranța Alimentelor (LAVES) din Braunschweig testează mostre de ouă colorate pe tot parcursul anului.
„Aproximativ o treime din probele care ajung aici sunt contaminate cu germeni”, raportează șefa de testare Jana Paulsen pe NDR, notează cei de la Ziarul Românesc.
De asemenea, experții susțin că ouăle vopsite de Paște din magazine pot fi atacate mult mai ușor de microbi, care pot pătrunde prin coajă, acestea nefiind depozitate în frigidere. Perioada maximă de vânzare a ouălor colorate este de 21 de zile, în timp ce durata maximă de valabilitate este de 28 de zile.
Citește și Alimentul pe care să îl consumi neapărat de Florii. Vei avea noroc tot anul