Magazinele încearcă în permanență să ne vândă produsele pe care se tem că nu le vor mai vinde. Acum s-a aflat de ce să nu cumperi niciodată o pungă în care sunt multe paste rupte. Ce pericol ascund, de fapt.
Marile magazine încearcă să scape prima dată de produsele pe care le au mai demult în depozit, pe cele care se apropie de data de expirare…etc.
Tot ce trebuie să știe românii este că nu este suficient doar să citească eticheta. Chiar dacă aceasta arată bine, important este să ne uităm atent și la produsul cumpărat.
Să luăm spre exemplu banalele paste, acestea fiind unul dintre cele mai populare produse. Fiind un produs popular, de cele mai multe ori este un produs contrafăcut adesea.
Asta înseamnă că în unele cazuri calitatea materiilor prime și condițiile de depozitare nu sunt cele potrivite. Mai întâi se verifică suprafața pastelor.
Dacă prezintă o mulțime de puncte întunecate, înseamnă că acestea sunt produse realizate din făină tare. Dacă observi puncte albe, asta înseamnă că la prepararea lor s-a folosit făină moale.
De asemenea, culoarea pastelor trebuie să fie uniformă, aurie sau chiar ca a chihlimbarului. De asemenea, dacă în ambalaj sunt multe paste rupte, asta indică că este un podus de proastă calitate.
În contextul scumpirilor, brânza proastă se găsește acum la prețul celei de calitate. Asta nu trebuie să vă facă să o cumpărați, pentru că este același produs pe care îl evitați înainte de scumpiri.
Pentru a rămâne competitivi, producătorii amestecă grăsimi vegetale în brânza naturală. Chiar și o cantitate mică de grăsimi vegetale strică consistența produsului.
Toți românii trebuie să știe că o brânză adevărată, făcută doar din lapte se va tăia foarte bine. Grăsimile vegetale vor face ca brânza care nu este de calitate să se sfărâmițeze.
Când vine vorba de carne, totul se poate complica. Există mulți parametri responsabili de prospețime, dar e dificil din cauza faptului că învechirea poate fi mascată.
Prospețimea cărnii se determină numai de culoare. La carnea de vită va fi un roșu bogat, la carnea de porc va fi roz, iar la miel va fi roșu închis.
Dacă culoarea cărnii tinde spre cenușie, galben sau o nuanță verde, nu trebuie să o mai cumperi. O altă modalitate de a testa prospețimea cărnii este să o înțepi cu degetul.
Carnea proaspătă va fi elastică, iar dacă pui presiune pe ea, suprafața își va reveni la normal repede. În cazul în care rămâne o adâncitură în carne, aceasta indică o învechire.
Nu în ultimul rând, mirosul dă de gol o carne veche. Acesta este unul neplăcut și indică o încălcare a condițiilor de depozitare.