Băuturile expuse la lumina soarelui pentru o perioadă îndelungată de timp pot fi periculoase pentru sănătatea consumatorului. Noi cercetări arată că ambalajul în care este depozitată băutura reacționează la lumina soarelui și generează, astfel, substanțe chimice dăunătoare pentru organism. Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, a lansat un nou avertisment. Află de ce să nu consumi băuturile care au stat în soare mult timp.
Odată expuse la soare pentru o lungă perioadă de timp, băuturile devin periculoase pentru sănătatea consumatorului. Nu este vorba, însă, doar despre băuturile carbogazoase, așa cum am putea fi tentați să credem. Chiar și apa potabilă expusă la lumina soarelui are efecte negative asupra sănătății.
Noi cercetări indică faptul că plasticul în care este depozitată băutura reacționează la lumina soarelui. El generează substanțe chimice care sunt dăunătare pentru organismul uman. De regulă, efectele negative ale expunerii băuturii la lumină sunt mai pronunțate dacă producătorii băuturilor nu respectă standardele de ambalare.
Specialiștii recomandă adulților care au copii să fie atenți și la acest aspect atunci când cumpără băuturi. Minorii pot fi afectați în mod special de efectele negative ale expunerii băuturilor la soare. Chiar și apa expusă la lumina soarelui pentru o perioadă îndelungată de timp, devenind contaminată, este cauza multor afecțiuni ce pot pune în pericol viața.
Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, a reacționat și el cu privire la acest subiect. Șeful instituției amintite a făcut apel la români să fie foarte vigilenți când au de-a face cu băuturi lăsate în mod excesiv în lumina soarelui sau în căldură.
Potrivit unui noi avertisment emis de către șeful ANPC, Paul Anghel, băuturile ce sunt expuse la soare și la temperaturi mult prea ridicate pot deveni foarte periculoase. Coloranții din sucuri, de exemplu, devin toxici atunci când băuturile au fost depozitate la valori termice de peste 25 de grade Celsius. Cu siguranță astfel de băuturi nu sunt deloc perfecte pentru zilele de vară.
„Băuturile răcoritoare expuse la soare sau ținute în căldură excesivă, cu mult peste 25 de grade Celsius, pot fi foarte periculoase. Chiar și coloranții își schimbă structura și devin toxici.
Citește și: Băutura pe care nu trebuie să o consumi seara. Din cauza ei nu mai dormi
Ce se poate schimba în compoziţie? Migrarea anumitor componenti din ambalajele din plastic care pot dăuna sănătăţii omului şi destabilizarea anumitor coloranţi, în special cei roşii, orange, galbeni generând anumite substanţe chimice care pot fi dăunătoare”, a explicat directorul general ANPC, Paul Anghel, într-o postare publicată pe contul său de pe platforma de socializare Facebook.