De ce să nu bei cafeaua la ora 7 dimineața. Greșeala care îți strică ziua fără să-ți dai seama
Majoritatea dintre noi nu concepem diminețile fără cafea. Cu lapte, cremă, vanilie, ciocolată sau simplă, această băutură neagră este nelipsită din meniul nostru zilnic. Cu toate acestea, nu este indicat să o savurăm imediat cum ne-am trezit. Fără să realizăm, este o greșeală care ne strică toată ziua. Află când este momentul ideal pentru cafea.
Nu mai bea cafeaua la 7 AM
Dacă suntem obosiți și stresați dimineața și tot mai des se întâmplă să începem ziua cu stângul, înseamnă că obiceiurile noastre matinale nu sunt eficiente. Una dintre greșelile care ne sabotează mereu este cafeaua băută la ora șapte dimineața. Care este explicația?
Hormonul numit cortizol este cel mai mare atunci când ne trezim dimineața. Acesta este un hormon steroid produs de glandele suprarenale din rinichi. Reglează o gamă largă de procese în întregul organism, inclusiv ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge, influențează tensiunea arterială, reglează metabolismul și afectează răspunsul imunitar, cum ar fi inflamația. De asemenea, joacă un rol important în a ajuta organismul să răspundă la stres.
Greșeala pe care multă lume o face
Deoarece nivelurile de cortizol sunt strâns legate de nivelul nostru de vigilență, oamenii de știință ne recomandă să bem cafeaua de dimineață numai după ce acest hormon a început să scadă. Dacă lucrăm opt-nouă ore și dormim regulat, nivelul nostru de cortizol atinge vârful, în medie, între 8 și 9 dimineața. Un somn suficient nu ar trebui să ne determine să dăm iama într-o ceașcă tare de cafea.
Când este momentul ideal pentru cafea
În schimb, este indicat să bem prima ceașcă de cafea între orele 9:30 și 11:30, când nivelul de cortizol scade. Încearcă să bei apă și profită de puțină lumină solară dimineața. Chiar și mersul până la serviciu fără a purta ochelari de soare te poate trezi datorită luminii naturale a soarelui. Odată ajuns la birou și ți-ai citit e-mailurile, ridică-te și prepară prima ceașcă de cafea. Vei obține efecte mai mari cu mai puțină cofeină.
Mai pe scurt, trezirea forțată este stresantă pentru organism și este urmată de secreția de cortizol. Dacă bei cafeaua imediat după ce te-ai dat jos din pat, acest hormon va neutraliza efectul cofeinei și eficiența acesteia va scădea de câteva ori. Rabdă câteva ore, până când nivelul va reveni la normal.
O altă problemă este savurarea cafelelor pe tot parcursul zilei, deoarece te simți epuizat. În acest caz, poate dorești să discuți cu medicul tău. Chiar dacă petreci suficient timp în pat, este posibil să nu ai un somn de calitate.