De ce să nu arunci uleiul din candelă. Ce trebuie să faci cu el, unde poți să-l folosești

de: Ana Chivu
01 04. 2022

Ce trebuie să faci cu uleiul din candelă după ce se consumă în mod normal? Mulți oameni îl aruncă, dar nu trebuie să mai procedezi astfel. Unde poți să îl mai folosești? Puțini din oamenii credincioși știu acest detaliu. Reprezentanții bisericii susțin că nu este bine deloc să îl arunci. Ce simbolizează uleiul și unde ar trebui pusă candela în casă?  Nu trebuie să o dărâmi! Mulți fac greșit acest lucru. Care sunt pașii corecți de urmat și cum funcționează?

Nu arunca uleiul din candelă: ce poți face cu el?

Uleiul din candelă nu trebuie niciodată aruncat. Acesta poate fi folositor, așa că nu îl vei mai arunca după ce îl folosești. Reprezentanții bisericii susțin că nu este bine să faci asta pentru că este sfințit prin rugăciune și este păcat.

În credința creștină se spune că are proprietăți tămăduitoare. Românii credincioși primesc în biserică uleiul sfințit din candele ca o binecuvântare. El este puternic asociat cu cuvântul vindecare, fiind sfințit la Sfântul Maslu.

Mulți știu că poate fi de floarea soarelui sau de măsline. Acasă, candela se regăsește de obicei agățată pe perete sau așezată pe o noptieră în fața icoanei, într-un loc pe cât de posibil de înalt.

Desigur că în locuința noastră o păstrăm aprinsă mai mult în special în timpul unor sărbători, dar cele din biserică nu se sting niciodată. O candelă este pusă pe Sfânta Masă, iar alta se află la Sfântul Altar.

Care este simbolul său?

Lumina este asociată cu Mântuitorul și are o simbolistică uriașă în lumea creștină. Se spune că în fiecare casă trebuie să existe o candelă care să stea aprinsă pe cât mai mult posibil.

Denumirea ei vine din limba greacă, de la ,,kandila”, care înseamnă ,,lampa care veghează”. Ea aduce aminte credincioșilor că sunt văzuți și îmbrățișați tot timpul de Mântuitor, motiv pentru care trebuie să continue să se roage.

Cum funcționează? În vasul de sticlă se pune ulei și un fir de bumbac cu plută. Firul tras de plută se aprinde, iar când uleiul se consumă, trebuie completat.

Cum îl folosesc unii români?

Candela trebuie să fie mereu curată, iar uleiul niciodată aruncat pentru că se crede că are puteri tămăduitoare. Legendele spun că el a reușit să vindece mulți oameni.

Câțiva dintre români au ales de-a lungul timpului să își ungă diverse cicatrici sau răni cu el, dar specialiștii nu recomandă acest lucru, ci medicație și atenția unui doctor.