De ce să nu arunci niciodată apa în care ai fiert fasolea. E foarte utilă, o să o păstrezi mereu de acum
Multe gospodine gătesc fel și fel de preparate din fasole în sezonul rece. Pofticioșii adoră mai ales ciorba din fasole sau felul doi cu mult sos și ceapă. Bucătarii profesioniști vin acum cu un sfat prețios pentru toate doamnele care o gătesc acasă de la zero și aruncă apa în care a stat la fiert. Puține gospodine știu că aceasta este foarte utilă și merită păstrată. Ce mai poți să faci cu ea?
Truc pentru gospodine: nu arunca apa în care ai fiert fasolea
Reciclarea trebuie să își facă din ce în ce mai des loc în viața tuturor. Din păcate, multe gospodine fac risipă în special în bucătărie atunci când prepară rețetele iubite de cei dragi. Majoritatea dintre ele au schimbat meniul familiei care preferă acum rețete mai consistente și pline de sosuri și legume călite sau fierte.
Printre preparatele consumate des de români în sezonul rece se numără și fasolea. Desigur că doamnele știu că aceasta se fierbe în mai multe ape până să ajungă la textura dorită. Bucătarii profesioniști susțin că apa trebuie să fie păstrată. Poate multe dintre gospodine nu s-au gândit, dar din ea se pot prepara supe cremoase. Mai exact, apa în care a fiert fasolea poate să fie baza pentru o astfel de rețetă.
O poți pune în momentul în care vrei să subțiezi o supă cremă de dovleac sau de roșii. Cu siguranță o să rămâi uimită de rezultatul fantastic și de textura perfectă obținută după acest proces. Poți ține apa fiartă în frigider pentru cel mult două-trei zile înainte să o folosești.
Rețetă de ciorbă de fasole
-400 g fasole boabe
-2 cârnați afumați sau 2-300 g afumătură gen kaizer, slănină
-1-2 morcovi-cam 250 g
-1 ardei gras mare
-3 linguri ulei
-2 cepe-cam 300 g
-1 lingură de bulion pasta de rosii și ardei
-200 ml suc de roșii
-1 linguriță sare
-1 vârf de cuțit piper
-cimbru un vârf de linguriță (optional)
-pătrunjel și mărar verde, câte jumătate de legătură
Pentru acrit: oțet, zeamă de varză, borș, corcodușe
Mod de preparare: călește toate legumele pe care le cureți și le tai mărunt, ulterior adaugă sucul de roșii făcut în casă. Așteaptă ca ingredientele să prindă o culoare aurie, iar mai apoi adaugă condimentele precum: sare, piper, foi de dafin sau tarhon, după preferință. Ultimul pas este să adaugi apă și fasolea deja fiartă, iar după ce aromele se îmbină să pui la final zeama de varză sau borșul pentru acrit. Poți să folosești și corcodușe dacă ai la congelator.