Impunătoare, ea schimbă toată atmosfera în curtea unui proprietar. Nu este dificil să o îngrijești, însă dacă nu ții cont de câteva detalii esențiale riști să o distrugi pentru totdeauna. De ce să nu aplici îngrășământ unei sălcii, dacă vrei să înflorească zeci de ani la rând.
Salcia este un arbust (sau arbore, în funcție de caz) ușor de identificat. Frumoasă și impunătoare, cu ramuri lungi ce parcă plâng și flori albe și frumoase, este îndrăgită de români. Să o plantezi în zone rezidențiale mici sau sub forma unui arbore de stradă nu este însă recomandat.
Rădăcinile salciei nu sunt foarte adânci, însă sunt pătrunzătoare și se extind destul de rapid. Pot afecta structuri de țevi sau trotuare. Pot chiar să distrugă în timp betoane. Frunzele, ramurile și florile acestui arbust sau arbore fac mereu mizerie, iar lemnul său este destul de slab.
Din toate aceste motive, puțini români plantează salcie în zone rezidențiale. Cei care o fac însă, optează pentru plantarea ei în proximitatea unei surse abundente de apă din curte. E drept că arbustul în cauză este un plus estetic pentru proprietatea ta, fiindcă e frumos și totodată grațios.
Citește și: De ce să nu plantezi salcie în curte. Detaliul de care mulţi români nu au habar
Salcia nu este foarte greu de îngrijit. Principalele cerințe pot fi respectate de oricine. Pentru a crește frumos, copacul trebuie să fie plantat în soare și într-un sol care să fie umed în mod natural tot timpul sau în proximitatea unei surse de apă, cum ar fi o fântână.
În fiecare an, salcia trebuie tunsă. Crengile trebuie tăiate la dimensiunea dorită, altfel se va dezvolta incontrolabil și va oferi multă greutate ce va trebui susținută de tulpină. Este bine, de asemenea, ca zona din jurul salciei să fie liberă, pentru a preveni perpetuarea dăunătorilor și a bolilor.
Este deosebit de important să nu aplici niciodată unei sălcii îngrășământ. Fertilizarea copacului poate conduce la distrugerea lui. Lemnul acestui arbust sau arbore este foarte slab și fragil. Orice îngrășământ aplicat în acest caz poate accelera creșterea ramurilor, determinând lemnul să se extindă.
Atât timp cât lemnul nu se extinde natural, ci forțat de îngrășământ sau alte produse asemănătoase, substanțele care sporesc creșterea ramurilor determină crăpături la nivelul scoarței lemnoase. În cele din urmă, deteriorările conduc la ruperea copacului.
Citește și: De ce se pune, de fapt, salcie la straja casei de Florii. De unde vine acest obicei?
Durata de viață a unei sălcii depinde, bineînțeles, (și) de grija ce i se oferă. Acest arbust sau arbore crește și se dezvoltă rapid, producând flori. Durata lui de viață variază însă, între 20 și 30 de ani. Ulterior, începe treptat să îmbătrânească, să se deterioreze și în cele din urmă moare.