De ce să mănânci miez de nucă în fiecare zi. Ce beneficii miraculoase are pentru organism

de: Ana Chivu
06 01. 2023

Miezul de nucă este iubit de majoritatea oamenilor. Gospodinele îl pun mai ales în prăjituri, dar poate fi consumat și în câteva rețete sărate, mai cu seamă în gastronomia turcească. Din păcate, mulți oameni nu profită de beneficiile miraculoase pe care le are. Specialiștii recomandă ca oamenii să îl consume chiar în fiecare zi. Acesta poate fi și o gustare delicioasă și sățioasă între mese.

Mănâncă zilnic miez de nucă: recomandarea medicilor

Miezul de nucă se găsește în multe rețete dulci și sărate, iar gospodinele îl folosesc de cele mai multe ori la prăjiturile tradiționale românești.

Cu toate astea, mulți oameni care au un stil de viață sănătos preferă să mănânce nuci ca o gustare delicioasă și sățioasă între mese. Din păcate, nu toată lumea le introduce zilnic în dieta alimentară. Specialiștii recomandă ca acestea să existe în meniul nostru permanent.

De asemenea, experții susțin că nucile ar putea reduce drastic riscul de atac de cord și de cancer. Mai mult decât atât, acestea ar crește speranța de viață, conform unor cercetări recente. Un studiu realizat de Imperial College London arată că oamenii care consumă cel puțin 20 de grame de nuci zilnic au șanse mai mici de a dezvolta boli grave.

Nucile reduc riscul de a avea o boală de inimă cu aproape 30%, pe cel de cancer cu aproape 15%, iar pe cel de moarte prematură cu aproape 22%. O altă descoperire a studiului este că nucile reduc la jumătate riscul de a muri din cauza unei boli respiratorii.

Unul dintre co-autorii studiului, Dagfinn Aune, de la Imperial College London, a declarat: „Nucile şi alunele sunt bogate în fibre, magneziu şi grăsimi polisaturate- nutrienţi benefici pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare şi reducerea nivelului de colesterol. Unele nuci, în special cele pecan, sunt pline de antioxidanţi care luptă împotriva stresului şi reduc riscul de cancer“.

La ce este folosit?

Nutriționiștii recomandă ca oamenii să mănânce între mese: alune, migdale, alune de pădure, caju, fistic, nuci pecan, nuci braziliene şi arahide. Fructul nucului apare în bucatele tradiționale în: cozonaci, colaci, plăcinte și alte produse de același tip, în alimente rituale cum sunt coliva sau măcinicii sau în anumite alimente de post.

De asemenea, miezul de nucă este folosit și în unele tratamente populare. Mai mult decât atât, specialiștii au descoperit de-a lungul timpului că semințele conțin foarte puțină apă, protide 15%, grăsimi 63%, hidrați de carbon 14%, săruri de Na 4 mg% K 545 mg% Ca 70 mg% P 430 mg% vitamina A 4m% vitamina B1 0,35 mg% riboflavină 0,10 mg%, niacin 1 mg%, vitamina C 15 mg%