De ce să mănânci ardei iute în fiecare zi. Schimbările pe care le produce în organism
Specialiștii de la Academia Chineză de Ştiinţe Medicale şi de la Universitatea din Oxford şi Harvard au confirmat că consumul regulat de ardei iute aduce numeroase beneficii organismului. Iată ce efecte benefice au alimentele picante asupra sănătăţii umane!
De ce să mănânci ardei iute în fiecare zi
Un ardei iute produce minuni în corp! După un studiu realizat pe aproximativ 500.000 de oameni din China, cu vârste cuprinse între 30 şi 79 ani, cercetătorii au demonstrat că persoanele care au mâncat zilnic alimente picante şi iuţi au trăit mai mult şi s-au îmbolnăvit mai greu.
Cel mai important rol îl joacă capsaicina, o substanţă activă găsită în ardeiul iute. Aceasta are efect antioxidant şi anti-inflamator, luptând împotriva obezităţii şi a cancerului. Dar haideți să vedem mai exact ce se întâmplă în corp atunci când mănânci picant!
Studiile au arătat că administrarea unui supliment zilnic de capsaicină, echivalentul a patru sau cinci ardei iuți, accelerează metabolismul, iar participanții au ars echivalentul a 200 de calorii suplimentare pe zi, timp de 14 săptămâni.
Reduce riscul de cancer și ajută la slăbit
Consumul de ardei iute reduce și riscul de cancer. Cercetările au mai arătat faptul că un consum zilnic de ardei iute este asociat cu un risc crescut de cancer esofagian, dar nu şi de cancer gastric sau colorectal.
Totodată, capsaicina, substanţa chimică găsită și în boabele de piper, ajută la împiedicarea sau distrugerea celulelor umane de cancer de sân.
Un studiu realizat în 2015 a arătat faptul că cei care au mâncat alimente picante de şase până la şapte ori pe săptămână timp de câţiva ani au avut un risc de deces cu 14% mai redus în comparaţie cu cei care au mâncat alimente picante mai puțin.
De exemplu, dacă o mâncare condimentată poate fi greu suportată de o persoană, cel mai bine poate fi combinată cu un pahar de lapte sau o lingură de smântână. De reținut că capsaicina este un compus solubil în grăsimi, ceea ce înseamnă că nu se va dizolva în apă.
„Mâncarea cu grăsime ajută la extragerea capsaicinei din ţesuturi atunci când suferiţi. De obicei, apa nu face prea multe în acel moment. Este important să vă respectaţi propriile limite şi să nu supraestimaţi cât de multă căldură poate lua corpul dumneavoastră. Cu echilibrul potrivit, s-ar putea să descoperiţi că o ars uşoară este ceea ce face masa satisfăcătoare”, a declarat dr. Julius.