Specialiștii recomandă tuturor oamenilor să doarmă, pe timp de noapte, cu ușa închisă la cameră. Cel mai probabil, nu ai luat în calcul motivul pentru care ar trebui să procedezi astfel. Adevărul este că poziția ușii poate influența mult calitatea somnului.
Cu toții am auzit vorbindu-se despre importanța pe care o joacă programul de odihnă în buna funcționare a organismului uman. Cu toate acestea, nu mulți îi acordăm atenția de care este nevoie. Poate și tu obișnuiești să stai treaz până târziu pentru a studia, a lucra sau pentru a avea grijă de copil.
Uneori, responsabilitățile vieții te pot determina să sacrifici orele de somn. Pe termen lung, un astfel de obicei te poate afecta semnificativ, însă. Nu este o noutate că organismul nu mai poate funcționa la adevărata sa capacitate dacă nu este odihnit.
Pentru cele mai bune performanțe pe partea de comunicare, raționament și gândire, un adult are nevoie de cel puțin șapte ore de somn pe noapte, spun specialiștii. Din cauza lipsei de odihnă sau în absența unei rutine bine stabilite din acest punct de vedere, riscurile pentru sănătate cresc considerabil.
Inclusiv creierul uman și funcțiile cognitive sunt afectate, dacă nu dormi suficient în fiecare noapte. Specialiștii au descoperit că performanța creierului scade semnificativ. Privarea severă de somn conduce la o îmbătrânire cu aproape opt ani a creierului uman.
Pentru a evita confruntarea cu consecințe dezastruoase din cauza somnului, specialiștii au venit și cu recomandări privind orele de odihnă. Adolescenții trebuie să se odihnească minim opt ore pe noapte, în timp ce adulții tineri și de vârstă medie trebuie să doarmă cel puțin șapte ore.
Însă un somn odihnitor noaptea nu înseamnă doar atingerea unui anumit număr de ore de culcare. În funcție de cum ții ușa la cameră, poți să ai un somn mai odihnitor sau mai obositor. S-ar putea să sune ciudat, însă ușa deschisă de la cameră permite zgomotelor să fie mai ușor percepute de creier.
Te-ar putea interesa și: Câte ore trebuie să dormi, de fapt, pentru a te simţi odihnit. Totul este în funcţie de vârstă, surpriză mare la cei de 40 de ani
Din cauza sunetelor pe care creierul le percepe pe timp de noapte, somnul tău va fi fragmentat, astfel încât nu te vei putea bucura de odihnă în adevăratul sens al cuvântului. Specialiștii îți recomandă să închizi ușa la cameră, dacă vrei să te odihnești bine.