Gospodinele sunt foarte atente la obiectele pe care le cumpără pentru bucătăria lor. Din păcate, multe au întâmpinat probleme cu diverse tigăi de teflon. Acestea sunt recomandate de specialiști, dar cu toate astea unele au câteva probleme care se văd rapid la gătit. Cu siguranță câteva doamne s-au văzut nevoite să arunce banii pe fereastră după ce au văzut că toate alimentele se prind de tigaia lor specială. De ce se întâmplă asta?
Tigăile de teflon sunt unele din cele mai populare în rândul gospodinelor. Multe consideră că acestea sunt cele mai bune. Bucătarii profesioniști le adoră, dar cu toate astea unii specialiști vin cu avertizări în dreptul lor. Mai exact, un studiu recent publicat în Science Direct arată că și o mică fisură pe o astfel de tigaie cu înveliș de teflon poate elibera până la 9.100 de particule.
Cercetătorii de la Universitatea Flinders și Universitatea din Newcastle au adus în prim-plan noile descoperiri după o analiză amănunțită. Descoperirile au fost publicate și în Sciente of The Total Environment. Aceste obiecte care se află în cele mai multe bucătării din lumea întreagă încep să își piardă din stratul protector după multe folosiri, dar și în timpul spălării.
Specialiștii au adăugat că teflonul este un membru al familiei PFAS (substanțe perfluoroalchil şi polifluoroalchil). Acestea sunt în mare parte substanțe chimice fabricate în laborator. Experții au descoperit prin tehnica de imagistică faptul că rămân multe microplastice și nanoplastice pe stratul de teflon la nivel molecular prin împrăștierea fotonilor.
De asemenea, cei din urmă au susținut că o mare parte din învelișul care s-ar putea desprinde ușor ajunge în mâncare. De asemenea, s-a raportat că studiul a dezvoltat o abordare a spectrului molecular pentru a vizualiza și identifica direct microplasticele din teflon.
Dr. Cheng Fang a declarat într-un comunicat de presă că: ,,având în vedere că PFAS reprezintă o mare preocupare, aceste microparticule de teflon din alimentele noastre ar putea fi o problemă de sănătate, așa că trebuie investigat, pentru că nu știm prea multe despre acești contaminanți emergenți.”
Cercetarea adaugă că este dificilă măsurarea cantității de plastic eliberat cu adevărat.
,,Ne oferă un avertisment puternic că trebuie să fim atenți la selectarea și utilizarea vaselor de gătit pentru a evita contaminarea alimentelor”, a mai adpugat profesorul Tang, de la Colegiul de Știință și Inginerie de la Universitatea Fliders.