De ce să adaugi bicarbonat de sodiu în sosul de roşii. E trucul care se învaţă la marile şcoli de gătit

de: Bișinicu Andreea
11 09. 2022

Bicarbonatul de sodiu este ingredientul minune al bucătăriei, fiind una dintre cele mai versatile ingrediente din gospodăria fiecărui român. Recent, internauții au descoperit o metodă inedită prin care poți neutraliza acidul din sosul de roșii. Iată ce ingrediente îți trebuie.

Scapă de aciditatea din sosul de roșii cu bicarbonatul de sodiu

În perioada rece a anului, gospodinele se orientează către feluri de mâncare bogate în calorii. Cei care sunt pasionați de paste, pilaf sau pizza știu bine că sosul de roșii nu poate lipsi din farfurie.

Cu toate acestea, se întâmplă câteodată să prepari sosul de roșii mult prea dens sau, din contră, să aibă o consistență mult prea subțire.

În situația în care sosul de roșii are un gust ușor mai acru, iată ce trebuie să faci. Poți adăuga, fără griji, bicarbonat de sodiu în sosul de roșii, pentru ca soluția să neutralizeze acidul din tomate.

Astfel, legumele tale vor avea un gust mai puțin acid, o veste bună dacă roșiile tale s-au dovedit a fi mai iuți decât te așteptai.

Cum se prepară cel mai bun sos de roșii

Pentru început, ai nevoie de aceste ingrediente:

  • 400 g – o conservă de roșii cuburi sau întregi /500 g de rosii proaspete/ 500 ml suc gros de rosii (pasata)
  • 1 ceapa mare tocata (optional dar recomandat)
  • 3-4 catei de usturoi tocati
  • 2 linguri de ulei de masline
  • sare, busuioc uscat sau proaspat, oregano, cimbru, chimen (optional)
  • ½ lingurita de zahar (pentru corectat aciditatea rosiilor)
  • 1 lingurita de otet balsamic
  • ardei iute proaspat sau fulgi uscati (optional)

Apoi, după ce ai pregătit ingredientele, te poți apuca de rețeta propriu-zisă. În primul rând, vei decoji li tăia cubulețe ceapa și usturoiul. Apoi, vei lua o tigaie mai adâncă în care vei pune la încins 2 linguri de ulei de măsline.

În această tigaie vei pune ceapa și usturoiul. Adaugi sare și le amesteci bine de tot, la foc mediu. Important de reținut este faptul că sarea ajută la înmuierea acestor legume, deoarece extrage apa din ele.

Vei căli ceapa și usturoiul până ce devin moi, timp de 5 minute. Toarnă bucățile de roșii din conservă și adaugă, ca un adaos, 2 căni de apa. Amestecă sosul de roșii folosind o paletă sau o lingură din lemn, după care vei adăuga zahărul și  o linguriță de oțet balsamic.

Citește și De ce nu ar trebui să mai ții ketchupul în frigider. Greșeala pe care o fac toți românii

Toarnă ierburile aromatice în sos. În continuare, vei acoperi parțial tigaia cu un capac și vei lăsa sosul de roșii să fiarbă aproximativ 30 de minute, la foc mic de tot. Nu uita să-l amesteci ocazional, ca să nu se lipească de fundul tigăii.