De ce s-a sinucis criminalul polițistului din Timiș. Sindicatele din penitenciare, reacție

FSANP, reacție după ce criminalul polițistului din Timiș s-a sinucis

Ionel Marcel Lepa, criminalul polițistului din Timiș, s-a sinucis, luni în Penitenciarul Popa Șapcă. În urma incidentului s-a deschis o anchetă internă, cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, iar sindicaliștii din Administrația Națională a Penitenciarelor au emis un comunicat cu precizări legate de motivele și modul în care se sinucid deținuții.

FSANP, reacție după ce criminalul polițistului din Timiș s-a sinucis

„În penitenciarele din România, rata sinuciderilor este în medie de 3,95 la 10.000 de deţinuţi. Sub cea din Norvegia (30), Franţa (12,4), Belgia (11) ori Portugalia (9,1). Rata sinuciderilor în penitenciarele românești este de 3 ori mai mică decât în rândul populației României”, se arată într-un comunicat emis de Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP).

Potrivit sursei citate, deținuții care se sinucid ascund, de regulă, această intenție și folosesc obiecte de inventar din celulă: pături, fețe de pernă, obiecte de îmbrăcăminte, lame de ras ori instrumente tăietoare improvizate. Chiar dacă personalul din penitenciare supravegează vizual camerele de detenție, grupul sanitar nu poate fi supravegheat din rațiuni de intimitate, dar acesta este verificat de 2 ori pe zi.

„Supravegherea continuă nu este permisă fiind considerată abuzivă; chiar și în cazul deținuților clasificați ca fiind cu risc de sinucidere, aceasta fiind periodică, deși mult mai frecventă. Sunt destule situații în care personalul penitenciarului și deținuții intervin cu succes pentru a opri tentative de sinucidere, detenția în comun fiind un avantaj în aceste cazuri”, precizează FSANP.

Tabloul sinuciderilor din penitenciare seamănă cu cel al sinuciderilor care au loc afară, susțin sindicaliștii. Excepție fac cazurile legate strict de pedeapsa în sine ce presupune lipsirea de libertate. 90% dintre cei care comit acest gest au o afecțiune psihică, chiar dacă uneori actul în sine este prima manifestare a afecțiunii.

Toate sinuciderile care au loc în penitenciare sunt anchetate de Parchetul de pe raza căruia se află penitenciarul în cauză, în speța criminalul polițistului din Timiș fiind vorba despre Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI