De ce s-a luat Gheorghe Turda la ceartă cu Constantin Enceanu. Care e mărul discordiei dintre cei doi EXCLUSIV

De ce s-a luat Gheorghe Turda la ceartă cu Constantin Enceanu. Care e mărul discordiei dintre cei doi EXCLUSIV
EXCLUSIV Motivul cerții dintre cei doi interpreți
Celebrul solist Gheorghe Turda ne-a povestit, în exclusivitate pentru impact.ro, despre recentul scandal în care a fost atras de colegul său de scenă, Constantin Enceanu:”Am fost provocat, a fost o înscenare. El este un răzvrătit, un needucat, îi lipsesc cei 7 ani de acasă”.

De la ce a pornit scandalul dintre Gheorghe Turda și Constantin Enceanu

Marele artist, care de-a lungul carierei sale muzicale a susținut recitaluri în toate colțurile lumii, ne-a mai vorbit și despre cartea de suflet, la care lucrează, și în paginile căreia a adunat cele mai frumoase povești din Săpânța, superbul său sat natal, unde și-a petrecut copilăria.

Marele artist Gheorghe Turda ne-a povestit, cu tristețe, despre scandalul în care Constantin Enceanu l-a atras, cel mai probabil de dragul publicității:

”Vreau să fie ultimul interviu pe care îl acord, pe această temă. Dar, să vă spun exact cum au decurs lucrurile în acea zi, cum am fost atras în scandal.

După ce s-a încheiat emisiunea de la Etno TV, a  fost organizată o recepție. Drept mulțumire, le-am propus artiștilor Ionuț Dolănescu, Constantin Enceanu și Maria Cârneci, care se aflau atunci acolo, să interpretăm câte un fragment dintr-un cântec reprezentativ.

Eu am ales o doină celebră, ”Doina Ardelenilor”, pe care am cântat-o și în 1979, la ”Kennedy Center”, în Washington, cu ”Doina Bucureștiului”, pe vremea când unii dintre cei de la masă nici nu se născuseră ca artiști.

Domnului Enceanu nu i-a convenit interpretarea mea, vocea mea belcanto, și a reacționat mahalagește, din punctul meu de vedere.

El și amicii lui, de fapt, înregistrau tot. M-au provocat. Aveam un pahar cu apă pe jumătate plin, și, ca să-l spăl de toate bârfele care i-au ieșit pe gură, de-a lungul anilor, am aruncat cu apă spre el.

Dar, nu l-am udat, căci paharul mi-a căzut pe masă, apoi s-a rostogolit pe jos. Nu am mai vorbit cu el, de atunci. Este un răzvrătit, un needucat, după părerea mea, îi cam lipsesc cei șapte ani de acasă”.  

De la ce a pornit războiul dintre el și Constantin Enceanu

Gheorghe Turda susține însă că între ei e un război mai vechi, mocnit:

”Nu mulți știu, dar cam de multă vreme Constantin Enceanu era invidios pe prezența mea, pe gradele mele, pe repertoriul meu, pe cariera mea.

El s-a născut ca artist datorită lui Tudor Gheorghe, el l-a dus la ”Floarea din Grădină”. I-am reamintit asta cândva și nu i-a convenit. A început de atunci să se comporte urât, să mă vorbească de rău.

Niciodată nu m-a invitat la restaurantul lui, să cânt, oricum nu mergeam. Am aflat însă, de la niște cunoștințe comune, că ar fi dat faliment”, ne-a mai declarat acesta, pentru impact.ro.

Gheorghe Turda nu caută însă răzbunare:

”Nu am să mă răzbun pe cei care mi-au făcut rău, am să îi iert de toate porcăriile care mi-au fost puse în cârcă, dar nu pot însă să și uit. Nu am timp să îi iert pe toți, la câți dușmani am.

Am mulți pentru că am făcut școala când trebuie, am un repertoriu bun, am o cultură și un nume de invidiat”.

 Gheorghe Turda lucrează la volumul ”În cimitir la Săpânța, moartea și-o pierdut sămânța”

Întrebat de reporterii impact.ro despre starea sa de sănătate actuală, Gheorghe Turda ne-a răspuns, atât de frumos, cu versurile unei piese de succes:

”Inimioară cu dor mult/ n-ai la nimeni crezământ/ Inimioară cu dor mare/ n-ai la nimeni alinare”, este piesa mea, cu care am debutat, iar în 1969 am cântat-o și în America. Cu sănătatea sunt foarte bine, ascult sfatul medicului, am un tratament strict necesar de întreținere, pe care trebuie să-l fac”.

Artistul muncește de zor, atât la lucrarea de Doctorat, cât și la un volum de suflet: ”Voi scrie o carte, reprezentativă, intitulată ”În cimitir la Săpânța, moartea și-o pierdut sămânța”, despre folclorul și tradițiile de acolo!”, ne-a mai dezvăluit artistul.

Bunicul lui Gheorghe Turda a fost preot în acest sat cu celebritate folclorică și etnografică, unde se află și Cimitirul Vesel din Săpânța.

 ”Îmi doresc o iubită care să o egaleze cel puțin pe Bety Balerina, regretata mea soție”

 
Momentan, Gheorghe Turda este singur, după două povești de dragoste care nu au funcționat. Își dorește însă un suflet alături, nu și-a pierdut nicidecum speranța că, într-o bună zi, va întâlni din nou o mare dragoste:
”Îmi doresc o iubită care să o egaleze cel puțin pe regretata mea soție, Bety Balerina, să fie respectuoasă, iubitoare. Acum sunt singurel, fac curățenie, dau cu aspiratorul, mă descurc foarte bine”, ne-a mai dezvăluit Gheorghe Turda, pentru impact.ro.
Soția lui, Elisabeta Turda, fostă balerină a ansamblului ”Rapsodia”, a fost răpusă de leucemie, la vârsta de 61 de ani, în 2009:
”În urma vizitei ei la Hiroshima a apărut boala, probabil din pricina climei și a radiațiilor care au persistat încă din 1945!”, spunea Gheorghe Turda.

 

Urmăriți Playtech.ro și pe