De ce românii nu se mai vaccinează, de fapt. Ce cred 900.000 de oameni despre covid-19

De ce românii nu se mai vaccinează, de fapt. Ce cred 900.000 de oameni despre covid-19
Campania de vaccinare a României a început la „viteză maximă”

România și-a început campania de vaccinare împotriva coronavirusului mai repede și mai puternic decât vecinii săi mai bogați. În primele luni ale anului, a apărut în mod regulat printre primele trei națiuni ale blocului european. Din păcate, numărul românilor dispuși să se vaccineze a scăzut dramatic în ultimele două luni. Care este răspunsul la această situație și de ce românii nu se mai vaccinează, sunt întrebări la care autoritățile încearcă să găsească un răspuns.

Reușitele și eșecul campaniei de vaccinare covid din România

Campania de vaccinare a fost lansată la sfârșitul lunii decembrie. De atunci România a inoculat peste 8 milioane de doze de vaccin populației de peste 19 milioane. Dar în ultimele săptămâni, numărul de doze zilnice de vaccin administrate a scăzut. „Situația este destul de îngrijorătoare”, a declarat analistul politic Costin Ciobanu. Analistul a mai menționat că doar aproximativ 17.000 de persoane s-au vaccinat pe 8 iunie cu o primă doză și 32.000 cu o a doua.

Până la începutul lunii iunie, doar aproximativ 25% din populația eligibilă primise cel puțin o primă doză. Aceste date au plasat România în capul clasamentului UE, doar în Bulgaria fiind mai rău. Aproximativ 20% din populație, alcătuind 3,8 milioane de oameni, a fost până acum complet inoculată.

În acest moment nimeni nu știe cu exactitate de ce, dar s-a ajuns la un plafon foarte scăzut în ultima vreme, spun analiștii. Întrebarea acestui moment este de ce campania de vaccinare a României a ajuns la obstacolele actuale? Și cum poate ajunge la segmentele ezitante ale populației?

Campania de vaccinare a României a început la „viteză maximă”

În lunile inițiale, autoritățile vorbeau despre prioritizarea vaccinării și oamenii care încearcă să treacă peste programări. La începutul campaniei părea că o mulțime de oameni doreau să primească vaccinul. La un moment dat situația s-a schimbat, după ce la începutul lunii aprilie autoritățile au deschis accesul pentru întreaga populație.

Oamenii stăteau la cozi pentru a se înregistra efectiv pe platformă. Unii chiar mergeau la distanțe mari pentru a primi vaccinul, deoarece în București listele se aglomerau imediat. Apoi, de la începutul lunii mai s-a atins această rată de vaccinare de 20% și totul sa oprit.

Conform datelor, până pe 14 mai, 45.000 de persoane erau vaccinate cu prima doză. Datele sunt în raport cu luna aprilie, când erau 49.000 de persoane vaccinate. În același timp guvernul a acordat prioritate vaccinării complete.

Rata persoanelor care sunt complet vaccinate în România rămâne în concordanță cu media actuală a UE de 21%, spun datele. Campania  s-a bazat în mare măsură pe serviciile militare și de informații pentru a crea rapid infrastructura necesară pentru lansarea dozelor în toată țara.

„Datele sociologice au arătat că în România, la începutul campaniei de vaccinare, intenția populației de a se vaccina a fost în jur de 31-35%. Rata a crescut progresiv la peste 50%, alături de progresul campaniei de vaccinare.

Cu toate acestea, se estimează că o treime din populație este încă ezitantă, iar restul populației este împotriva acesteia.”, declara recent Valeriu Gheorghiță.

Intenția de a se vaccina în UE este în medie de 64% din populație. De cealată parte, rata este mai mică în România, cu 59%, potrivit unui recent sondaj Eurofound. Un sondaj făcut recent printre români, arată că cel puțin 900.000 din românii chestionați nu cred în existența virusului.  Acesta este de altfel motivul pentru care nu se îmbulzesc să se vaccineze. Cu toate astea, în opinia premierului Cîțu, campania de vaccinare din România este un succes și nu vede nicio problemă în rata scăzută din ultima vreme.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI