Doi din cei mai importanți oameni din cinematografia românească au probleme cu legea. Conform surselor, Ada Solomon, producător de film, și regizorul Corneliu Porumboiu au fost puși sub acuzare de DIICOT. Alte acuzații, mai spun sursele, desstul de grave, au fost anunțate pe numele celor doi, alături de alte 100 de persoane.
După 1989 cinematografia românească a mai avut câțiva ani de glorie. Ulterior lucrurle au luat-o pe un drum distructiv, producțiile românești rămânând undeva, într-un con de umbră. Imediat după anul 2000 au început să apară noi producții, multe apreciate la festivaluri importante, precum Cannes, sau Berlinală. Printre cei care reușeau revigoarea acestei industrii se aflau Ada Solomon și Corneliu Porumboiu, fiul celebrului arbitru de fotbal Adrian Porumboiu.
Corneliu Porumboi a avut o ascensiune fulminantă, totul culminând cu nominalizarea sa pentru marele premiu de la Cannes, Palme d’Or, cu cel de-al cincilea lung metraj semnat de el, filmul „La Gomera”.
De cealaltă parte, Ada Solomon, un prestigios producător deja, venea cu un bagaj important, numai dacă menționăm filmul „Asphalt Tango”, din 1996, acesta fiind și prima sa producție importantă. Dar și multe altele, precum „Poziţia copilului”, „Aferim!” şi „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, toate premiate la Berlinală.
În toți acești ani, atât Ada Solomon, cât și COrneliu Proumboiu, au făcut parte din noul val al cinematografiei românești. Dar cu ce preț!?
Procurorii DIICOT, conform unor surse judicaire, au demarat în urmă cu ceva vreme o anchetă de amploare în cinematografia românească. Ancheta, conform acetora viza cercetarea a 100 de persoane juridice și fizice.
Pe lista acestora se numără și cei doi, Ada Solomon și Corneliu Porumboiu. Acuzațiile sunt destul de grave, conform comunicatului DIICOT, acestea fiind de evaziune fiscală și spălare de bani.
Procurorii mai spun că suspecții, printre care și Ada Solomon și Corneliu Proumboiu, ar fi emis facturi false, iar pagubele ar fi de aproximativ 10 milioane de lei. Ancheta a avut în vedere perioda anilor 2013-2015, se mai spune în comunicatul emis astăzi de către procurorii DIICOT.
„În cauză s-a reţinut faptul că, în perioada 2013-2015, mai multe societăţi comerciale au înregistrat în contabilitate şi au declarat fiscal mai multe achiziţii de servicii şi bunuri de la societăţi comerciale ce aveau comportament specific societăţilor fantomă (nu funcţionau la sediile sau punctele de lucru declarate, nu au putut fi identificaţi administratorii acestora, aceleaşi persoane aveau diferite calităţi în cadrul societăţilor, nu au depus sau au depus doar în parte declaraţiile fiscale, aveau asociaţi persoane cetăţeni străini ce nu au putut fi identificaţi pe teritoriul României, etc).
(..) Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 9.970.344 lei. Cercetările au fost efectuate cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul DCCO.”, se spune în comunicatul emis de DIICOT.