De ce refuză un preot din Moldova să înmormânteze persoane vaccinate: „Așa păcat de moarte.” Ce spune BOR despre acest incident EXCLUSIV

De ce refuză un preot din Moldova să înmormânteze persoane vaccinate: „Așa păcat de moarte.” Ce spune BOR despre acest incident EXCLUSIV
Un preot refuză să-i înmormânteze pe cei vaccinați

Un preot refuză să înmormânteze persoanele vaccinate, iar înalții demnitari ai bisericii spun că nu au ce să-i facă, deoarece nu aparține de vreo mitropolie și acționează pe cont propriu. Preotul a refuzat mai multe înmormântări, iar localnicii au fost nevoiți să cheme un preot din altă localitate.

Preotul refuză să înmormânteze persoanele vaccinate

UPDATE 16:58: Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat că un preot care refuză îngroparea unui om, pe motiv că este vaccinat împotriva Covid-19, ar trebui sancționat imediat.

„Nu există nici un articol în codul canonic sau vreo lege bisericească în baza căruia vreun preot să invoce refuzul îngropării unui om în circumstanțele amintite, cele ale vaccinării acestuia. Un preot care ar face așa ceva, atât de absurd si de necreștinesc, ar fi imediat sancționat”, a declarat exclusiv pentru impact.ro.
Știrea inițială:

Preotul este din Republica Moldova, comuna Secăreni, și a refuzat să înmormânteze o femeie din sat care a murit de o boală incurabilă deoarece aceasta era vaccinată împotriva Covid-19.

„Care au credință, înțeleg, care nu au credință, nu înțeleg. Eu pe oamenii bolnavi care nu mor de asta, îi înmormântez, dar pe vaccinați eu nu-i înmormântez. Oameni buni, la ce am ajuns noi? Un duhovnic de la Sfântul Munte vorbește așa: „Nu există drum înainte. Nu există pocăință. Acesta este iad”. Omul care are cancer, el pleacă.

Vaccinul mai repede te ajută să te duci. În general, aceștia care nu vin la biserică, nu trebuie înmormântați. Da, în continuare, eu n-o să-i înmormântez. Eu nu vreau să-mi iau asupra mea așa păcat. Este un păcat foarte mare – de moarte. Nu există pocăință. Nu mă interesează ce fac alți preoți. Eu nu sunt de acord cu mulți preoți. Sunt preoți care pot să-i înmormânteze”, a confirmat și preotul Oleg Moraru.

Rudele femeii spun că nu doar ele au fost refuzate, ci mai multe persoane din sat. Oamenii nu au avut altă variantă decât să cheme un preot din alt sat.

„Preotul acesta nu doar pe soția mea nu a vrut să o înmormânteze zilele trecute, la fel, nu a vrut să înmormânteze o persoană care a murit. Părintele nostru este obraznic. Nu este nicio ordine la biserică. Soția mea a avut cancer și ne-am dus la preot, însă el categoric nu a vrut să-mi înmormânteze soția. Mi-a spus că nu înmormântează persoanele vaccinate”, a spus soțul femeii decedate.

Faptele preotului au ajuns și la urechea oficialilor Mitropoliei Moldovei. Au spus că ceea ce face preotul din Secăreni este greșit, însă nu au ce să-i facă, deoarece acționează din proprie inițiativă și nu se supune normelor bisericești. Înalții demnitari ai bisericii le-au sugerat localnicilor să vorbească cu primarul.

Oficialii Mitropoliei Moldovei nu pot lua măsuri împotriva acestuia. Se pare că preotul din Secăreni nu se supune normelor bisericești, chiar dacă oficialii săi susțin că ce face este greșit.

„Dumnealui nu face parte din clerul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, și toate activitățile pe care le desfășoară el sunt din propria lui inițiativă și noi nu ducem responsabilitate de învățătura pe care o dă el creștinilor. El trebuie să se subordoneze, dar nu se subordonează și atunci este exact ca și cei care fac parte din alte culte.

Lumea trebuie să se adreseze cu domnul primar să discute și să vadă. Mitropolia nu poate să facă nimic, pentru că el nu ascultă de Mitropolie. Oamenii trebuie să ia atitudine față de dumnealui. Acum câțiva ani, noi am fost în localitate și am discutat, pentru că dumnealui și-a prezentat învățătura lui greșit și atunci au fost adepți și persoane care l-au susținut, spunând că sunt de acord cu ceea ce el îi învață pe dânșii.

Biserica nu trebuie să se implice în procesul de vaccinare. Noi îi îndemnăm pe creștini să se împărtășească. El poate fi pedepsit doar atunci când conștientizează și primește măsura pe care i-o dă biserica. El mai are încălcări dogmatice și s-a discutat cu el despre acestea, însă oamenii au fost cei care l-au susținut”, a declarat Vadim Corostinschi, secretarul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni.

Sursa: ZDG.md

Doi preoți i-ar fi dat afară din biserică pe cei vaccinați

Autoritățile sanitare din Botoșani au demarat o anchetă, după ce doi preoți i-ar fi dat afară pe enoriașii care erau vaccinați sau cei care purtau mască. Monica Adăscăliței, directorul DSP, a primit pe adresa instituției mai multe imagini video, potrivit cărora doi preoți din mediul rural le-ai fi solicitat credincioșilor vaccinați sau cu mască să iasă din biserică.

„Chiar avem nişte reclamaţii la nivelul DSP legat de faptul că, în două localităţi din judeţul Botoşani, preotul în timpul slujbei a recomandat ieşirea din biserică a persoanelor vaccinate, li s-a atras atenţia să nu poarte mască, chiar li s-a smuls masca de pe faţă. Vom face o anchetă în cursul acestei săptămâni şi vom lua legătura şi cu conducerea bisericii la nivelul judeţului Botoşani. Sunt şi filmaţi, sunt şi poze”, a afirmat Adăscăliţei.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei s-a arătat disponibilă să colaboreze cu autoritățile în anchetă. Cu toate acestea, oficialii Mitropoliei spun că, din verificările efectuate până acum de reprezentanții bisericii, informațiile nu s-au confirmat.