De ce răcesc găinile, de fapt. Cum poți preveni problemele la păsări
Mulți dintre crescătorii de găini, cei care le cresc pentru consumul propriu, dar și pentru ouă, probabil că nu știu, însă păsările lor pot răci ca și omul. Așadar, astăzi vă dezvăluim de ce răcesc găinile, de fapt. Cum poți preveni problemele la păsări.
Găinile răcesc ca și oamenii. Cum se fac bine
Răceala la găini are anumite simptome, poate fi prevenită, iar în cazul în care asta n-a reușit, cei care au găini trebuie să știe că există tratament.
Astăzi vă dezvăluim cum se tratează răceala la găini, o boală ce nu este mortală, însă poate ave complicații serioase pentru păsările tinere.
Răceala scade producția de ouă
În cazul găinilor care fac ouă, răcelile pot cauza stoparea producției de ouă. În scumb, la păsările de carne, boala poate slăbi organismul, iar dacă aceasta nu este tratată și, în plus, se agravează poate duce chiar la deces.
Fiind o boală care se ia, răceala la găini trebuie depistată rapid, pentru a nu se răspândi la întregul efectiv existent. La acest punct este destul de greu de tratat.
Proprietarii de astfel de păsări mai trebuie să știe că răceala la găini poate fi declanșată de curenți de aer, temperaturi scăzute ale aerului, alimentație neadecvată, deficiențe de vitamine și minerale.
Pentru a trata așa cum trebuie răceala găinilor, aceasta trebuie, mai întâi, diagnosticată corect, întrucât păsările bolnave au simptome specifice. La început, se poate observa o respirație greoaie și zgomotoasă, un horcăit. Păsările devin letargice și au un comportament ieșit din comun. În plus, păsările ăpt strănuta la fel ca și oamenii.
Găinilor le curge nasul
Ca și oamenii, găinile au secreții nazale, dar și oculare, atunci când suferă de o infecție respiratorie. De asemenea, apar umflături la nivelul feței, în special în jurul ochilor, iar păsările pot suferi de diaree. În cazul în care nu lie să dă tratamentul adecvat, păsările pierd în greutate, iar producția de ouă se micșorează substanțial, la fel și pofta de mâncare.
Cei care mai cresc găini trebuie să știe că tusea și respirația șuierată nu indică întotdeauna o răceală la găini. Câteodată, păsările se pot sufoca, în timpul mesei, cu cereale, își întind gâtul și astfel pot respira mai greu. Atunci când observați că o pasăre se îneacă ar trebui să încercați deblocarea căilor respiratorii.
Puii de o săptămână au cea mai mare nevoie de căldură. Pentru aceștia, temperatura trebuie menținută în intervalul de 32-35 de grade Celsius, air fin a doua săptămână, temperaturile coboară la 30 de grade, iar puilor cu vârsta de 15-20 de zile le priesc 26-28 de grade Celsius. Începând cu a treia săptămână, temperatura poate fi redusă la 20 de grade Celsius.
De asemenea, este importantă menținerea umidității aerului la 60-70%. Păsările au nevoie de aer proaspăt, astfel că se recomandă aerisirile dese ale încăperilor.
Pentru a preveni îmbolnăvirea adăpătoarele și hrănitoarele trebuie curățate și spălate în mod regulat.
Printre remediile naturiste amintim:
-Săruri Epsom la găini – un alt tratament eficient împotriva diareei;
-Usturoi și ceapă tocate pentru găini – administrate în cantități mici zilnic, acestea vor ajuta la prevenirea paraziților și la întărirea sistemului imunitar;
-Aloe vera la găini – ajută la starea generală de bine;
-Oregano la găini – tratează paraziții și previne o a doua infestare;
-Lapte acru sau zer la găini – ajută la sănătatea intestinelor. Găinile bolnave sunt hrănite cu un piure de tărâțe de grâu, înmuiate în lapte acru, pentru a accelera recuperarea.
Nu în ultimul rând, tratamentul la păsări se face de cătremedicul veterinar și presupune administrarea de antibiotice.