De ce Putin nu se lasă până când nu va cuceri Ucraina. Șeful CIA din SUA face dezvăluiri șocante: „Este un apostol al răzbunării”

De ce Putin nu se lasă până când nu va cuceri Ucraina. Șeful CIA din SUA face dezvăluiri șocante: „Este un apostol al răzbunării”
Amenințarea Rusiei că ar putea folosi arme nucleare

Directorul CIA, William Burns, a declarat că amenințarea unei eventuale utilizări de către Rusia a armelor nucleare în Ucraina nu poate fi luată cu ușurință, dar agenția nu a văzut prea multe dovezi care să întărească această îngrijorare. În același timp, șeful celei mai puternice agenții de spionaj american spune că știe de ce Putin nu se va lăsa până când nu va cuceri întreaga Ucraină.

Amenințarea Rusiei că ar putea folosi arme nucleare

În timpul unui discurs din 14 aprilie, Burns a vorbit despre potențiala disperare și despre eșecurile cu care se confruntă Vladimir Putin. Forțe ruse au suferit pierderi grele și au fost nevoite să se retragă din unele părți din nordul Ucrainei după ce nu au reușit să captureze Kievul.

„Având în vedere potențiala disperare a președintelui Putin și a liderilor ruși, având în vedere eșecurile cu care s-au confruntat până acum, din punct de vedere militar, niciunul dintre noi nu poate lua ușor amenințarea reprezentată de o potențială recurgere la arme nucleare tactice sau la arme nucleare de mică putere”, a declarat William Burns, conform RFE.

Kremlinul a declarat că a plasat forțele nucleare rusești în stare de alertă maximă la scurt timp după ce a lansat războiul neprovocat împotriva Ucrainei la 24 februarie, dar Statele Unite nu au văzut  dovezi practice ale unor desfășurări efective care să provoace mai multă îngrijorare, a adăugat Burns, vorbind în fața studenților de la universitatea Georgia Tech.

„Suntem în mod evident foarte îngrijorați. Știu că președintele Biden este foarte preocupat de evitarea unui al treilea război mondial, de evitarea unui prag în care, știți, conflictul nuclear devine posibil”, a spus Burns.

William Burns: „Este un apostol al răzbunării”

Putin și oamenii din jurul său nu au înțeles ce se întâmpla în Ucraina și au fost surprinși că nu au reușit să intre în Ucraina și să cucerească Kievul în două zile, așa cum spuseseră anterior că vor face. Sunt surprinși de rezistența și de determinarea ucrainenilor de a riposta, sunt și astăzi de părere analiștii geo-politici occidentali.

Pe de altă parte, același William Burns, care are cunoștințe temeinice despre Rusia, mai ales de când Putin este la conducere, spune că liderul de la Kremlin nu se va opri până nu va vedea toată Ucraina ocupată, spunând că Putin „Este un apostol al răzbunării”.

„La începutul lui noiembrie, preşedintele Biden mi-a cerut să merg în Rusia, pentru a le transmite direct lui Putin şi unora dintre consilierii săi, profunzimea îngrijorării noastre în legătură cu planurile sale de război şi care ar fi consecinţele pentru Rusia dacă ar încerca să pună în aplicare planurile sale.

Am fost tulburat de ceea ce am auzit. Cu toate că nu părea încă să fi luat o decizie ireversibilă de a invada Ucraina, Putin înclina vizibil în acea direcţie. Era aparent convins că se cam închidea fereastra posibilităţilor de a contura orientarea Ucrainei.”, mai spune William Burns.

Când și cum se va termina acest război, doar Vladimir Putin știe, indiferent de ce analize se fac sau ce opinii sunt enunțate în spațiul public. Cert este că mor oameni nevinovați, iar pagubele materiale sunt de ordinul miliardelor de euro, după cum declara azi și Volodimir Zelenski.