De ce puii nu cresc aşa cum e normal. Detaliul care dă mari bătăi de cap românilor de la ţară

de: Ștefan R. Apostol
30 03. 2024

Conform unor date statistice, România a produs cu 5,5% mai multă carne de pasăre în 2023, deși fermierii se plângă și nu înțeleg de ce puii nu cresc aşa cum e normal. Citește mai departe și află care este detaliul care dă mari bătăi de cap românilor de la ţară.

România a avut un record în 2023 la puii de găină

Conform unor date statistice recent, demne de luat în seamă, în 2023, au fost sacrificate 321,8 milioane de păsări, în creștere față de cele 310,4 milioane înregistrate în 2022, în România.

Dar, deși vorbim de un record, fermierii români se plâng de anumite situații, și anume de ce puii nu cresc aşa cum e normal. Deși crescătorii spun că puii nu primesc hormoni de creștere, există totuși această problemă și se întreabă de ce toată confuzia?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a identificat anumiți contaminanți de mediu ca fiind o preocupare globală. Acești contaminanți sunt capabili să dăuneze reproducerii și dezvoltării prin modificarea funcțiilor endocrine la oameni și animale sălbatice. Pe măsură ce populația umană crește și producția de animale devine mai concentrată, cantitatea și concentrația de hormoni în zonele locale crește.

Există un răspuns de ce puii nu cresc aşa cum e normal

Cu toate astea, principalul factor pentru care puii nu cresc aşa cum e normal sunt factorii de stres la care sunt supuși, iar la fel de importnată este și modalitatea în care crești producția de găini și ouă.

Conform unor recente studii s-a ajuns la concluzia că, de fapt, factorii de stres de mediu pot promova vulnerabilitatea animalelor la infecții.

„Prin urmare, este esențial să înțelegem modul în care factorii de stres afectează sistemul imunitar, capacitatea de adaptare a animalelor de a răspunde și tehnici eficiente de gestionare a stresului.”, este una din concluziile stipulate de aceste studii.

Principalii factori de stres de mediu discutați sunt stresul termic și rece, restricția de hrană, densitatea populației și poluanții. S-a făcut multă muncă pentru a identifica efectele stresului de mediu la puii de carne și ouătoare, în timp ce puține au implicat alte tipuri de păsări de curte.

Stresul este detaliul care dă mari bătăi de cap românilor de la ţară

Studiile au indicat că performanța, sănătatea și bunăstarea găinilor sunt compromise atunci când sunt supuse stresului mediului. Acești factori de stres au ca rezultat modificări fiziologice, modificări comportamentale, scăderea calității ouălor și a cărnii și mortalități mari. În aceeași mpsură, contează și ceea ce li se dă de mâncare, și vorbim aici despre cele mai bun amestecuri de cereale pentru pui.

Aplicarea vitaminelor cu alte abordări nutriționale poate ajuta la combaterea acestor factori de stres de mediu la pui. Păsările de curte nu sintetizează suficiente vitamine în perioadele stresante.

Prin urmare, se sugerează ca dietele cu pui să fie suplimentate cu vitamine atunci când sunt supuse stresului de mediu. Combinațiile de vitamine sunt considerate mai eficiente decât utilizarea vitaminelor individuale în atenuarea stresului de mediu la pui.

O proastă gestionare a efectivelor de pui de găină poate duce și la alte efecte, unele regăsite în în coaja de ou, și ceea ce poate deveni un pericol pentru sănătatea consumatorilor.

Studiile au mai scos în evidență faptul că stresul termic, stresul termic și stresul la recesunt,de fapt, detaliul care dă mare bătiae de cap și care influențează în mod direct puii care nu cresc aşa cum e normal.

Concluzie

Efectul negativ al stresului de mediu asupra sănătății, bunăstării și performanței puiului nu poate fi subliniat prea mult. Factorii de stres de mediu pot provoca o creștere a secreției corporale a hormonului de stres, care afectează negativ creșterea și duce la mortalitate în cazurile severe.

Cu toate acestea, tehnicile eficiente de management sunt esențiale pentru creșterea puilor sănătoși și maximizarea profitului în industria păsărilor de curte, se arată în concluzia finală a acestor studii.