Birocrația din România este ceva la ordinea zilei. Și astfel, în hățișul birocratic, românul de rând a uitat de un act normativ menit să-l ajute. În 2019, Ministrul Transporturilor emitea un Ordin de Ministru, Ordinul 748/2019, care modifica un alt ordin emis în 2018, Ordinul nr.1.463/2018 legat de normele metodologice a CNAIR, cu privire la rovinetă și la ce trebuie să facem în condițiile înstrăinării autovehicului cu o rovinetă valabilă. În cele urmează explicăm ce înseamnă de fapt cele două ordine.
În 2018 era emis Ordinul nr.1.463/2018, cu privire la aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere, mai pe scurt celebra Rovinetă.
Ulterior, în 2019, era emis un alt ordin de ministru, nr.748/2019, care venea să modifice ordinul menționat anterior, care le facilita proprietarilor de autovehicule restituirea sumei plătite pentru rovinetă în cazul în care mașina este înstrăinată, vândută unei alte persoane.
Conform acestui ordin, atât vechiul proprietar, cât și viitorul proprietar, făcând dovada achiziției și a valabilității rovinetei, poate cere CNAIR restituirea sumei plătite.
„(1) În cazul în care pentru același vehicul se achită tariful de utilizare de două sau mai multe ori pentru perioade de valabilitate ce se suprapun pentru cel puțin o zi, CNAIR – S.A. va returna contravaloarea tarifului, corespunzătoare perioadei de suprapunere, la cererea:
a) utilizatorului, situație în care solicitarea de returnare a sumei, care trebuie să conțină toate informațiile prevăzute în modelul care se regăsește pe pagina web a CNAIR – S.A., se transmite acesteia, împreună cu o copie de pe certificatul de înmatriculare și de pe cartea de identitate a vehiculului;
b) fostului utilizator, în cazul înstrăinării vehiculului, situație în care solicitarea de returnare a sumei, care trebuie să conțină toate informațiile prevăzute în modelul care se regăsește pe pagina web a CNAIR – S.A., se transmite acesteia, după expirarea perioadei de valabilitate a rovinietei achitate de acesta, împreună cu o copie de pe documentele care dovedesc înstrăinarea acestuia și o copie de pe documentul care atestă scoaterea din evidența fiscală a vehiculului.”, precizează Ordonanța 748/2019.
Normele reglementate prin actul normativ mai precizează că va trebui depusă cererea de restituire a sumelor la CNAIR, după perioada de valabilitate a rovinetei, dar numai cu dovada documentelor care atestă vânzarea respectivului autoturism și un document care atestă faptul că vechiul proprietar a scos din evidența fiscală vehiculul vândut. Ulterior, CNAIR va verifica actele și va restitui suma în termen de 30 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii.