05 ian. 2019 | 12:21

De ce plângem. Ce se întâmplă în corpul nostru când lăcrimăm

Știri generale
De ce plângem. Ce se întâmplă în corpul nostru când lăcrimăm

Plânsul face parte din pachetul emoţional uman, fie că ne place sau nu. Femeile au o relaţie mai apropiată cu acesta, cu un număr aproximativ de 50 de episoade de plâns pe an, comporativ cu bărbaţii care plâng în medie de 10 ori. Dar ce se întâmplă, de fapt, în corpul nostru: de ce plângem şi când suntem trişti, şi cum suntem fericiţi.

Apariția lacrimilor nu indică mereu un sentiment de tristețe și durere, ci motivele pentru care plângem sunt mai variate de atât și unele dintre ele au legătură cu factorii din mediul înconjurător- praf, vânt puternic, frig și așa mai departe.

Lacrimile au o utilitate anume, ele ajută la menținerea sănătății ochilor. Acestea sunt produse de glandele lăcrimare, situate sub pleoape, și au rolul de a curăța, lubrifia și dezinfecta globul ocular. Acest procedeu are rolul primordial de îngrijire și de protecție a ochilor, menținând în permanență umezeala de la suprafața lor.

Pe lângă această utilitate, lacrimile ajută la îndepărtarea iritanților, precum praf, compuși pe bază de sulf (precum cei eliberați în aer atunci când toci ceapa) și alte particule care ți-ar putea afecta vederea.

Apariția lacrimilor este determinată și de emoțiile intense, precum tristețe sau fericire. În acest context, lacrimile devin o modalitate de a le comunica celor din jur, pe cale nonverbală, ce simți. Ca urmare, plânsul poate promova sentimentele de compasiune și empatie. Însă pe lângă faptul că lacrimile sunt un dispozitiv puternic de comunicare, ele pot fi folosite, în unele cazuri, cu scop manipulator.

În funcție de rolul pe care îl servesc, lacrimile au propria lor compoziție chimică, scrie Live Science. Lacrimile bazale, cele care sunt mereu prezente pe suprafața ochiului și care au rol de protecție, sunt alcătuite din trei straturi- unul de mucus care se află la suprafața ochiului, unul apos și unul uleios (care împiedică evaporarea lor). Lacrimile reflexe, cele provocate de agenții iritanți, sunt alcătuite din aceleași trei straturi pe care le-am enumerat anterior, dar ele au în componența lor mult mai multă apă și un nivel mai mare de anticorpi, care au rolul de a dezinfecta.

Lacrimile emoționale sunt cele care conțin un nivel mai mare de hormoni de stres, lucru care ar putea explica de ce plânsul are un efect eliberator și calmant.

Parteneri
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la Spitalul Floreasca
Redactia.ro
Vedetele din showbiz pe care românii nu le mai suportă „Nu înțeleg de ce încă sunt atât de populari (..) Are atitudine de bădăran şi încă se crede adolescent”
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Carmen Brumă, dezvăluiri fără precedent după 25 de ani de relație cu Mircea Badea. 'Am mers mai departe'
Unica.ro
Boris Johnson, declarații șocante. A vrut să invadeze Olanda
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
INTERZIS dacă ai casă la curte. Ce NU ai voie să plantezi sau să construieşti în propria curte
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
TRUMP și-a găsit un nou DUȘMAN! AVANTAJUL KAMALEI Harris
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Interviurile Insula Iubirii sezonul 8. Dani și ispita Mădălina au apărut ținându-se de mână, dar s-au certat în fața camerelor
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro