03 sept. 2020 | 09:39

De ce picăturile de ploaie sunt mai mari și mai mici. Un specialist explică

Știri generale
De ce picăturile de ploaie sunt mai mari și mai mici. Un specialist explică
De ce picăturile de ploaie sunt mai mari și mai mici. Un specialist explică

Există câteva zile în care ploaia cade pașnic și ușor, hrănind Pământul. Dar în alte zile, ploaia cade torențial pe care meteorologii o numesc o explozie de nori. Stând afară într-una dintre aceste furtuni de ploaie intense, vă puteți simți sufocați ca într-un prosop greu și umed. Aceste furtuni pot inunda pământurile de sub ele și pot duce la mari distrugeri.

Ce cauzează aceste diferențe între cele două fenomene

Toată ploaia provine dintr-o combinație de două lucruri, umiditatea din aer, de obicei sub formă de nori, și curenții de aer care se deplasează în sus. Pe măsură ce aerul umed se ridică printr-un nor, aerul se răcește și apa din el se transformă în picături mici de ploaie. Acesta este același lucru care se întâmplă atunci când îți poți vedea respirația într-o seară rece. Schimbarea temperaturii de la cald la rece provoacă formarea de picături de apă în respirație.

Într-un nor, aceste picături mici de ploaie sunt foarte ușoare și plutesc pe măsură ce aerul în creștere le împinge în sus. Dar cu cât merg mai sus, cu atât devin mai mari și mai grele. În cele din urmă, devin atât de grele încât cad pe Pământ sub formă de ploaie.

Furtunile de aer rece sunt constante și lente

Aerul rece poate deține mult mai puțină umiditate decât aerul cald, astfel încât norii de iarnă nu au multă apă în ele, deoarece sunt mai subțiri și stratificați decât pufoși, înalți și pline de apă. Din moment ce aerului rece îi place să se scufunde în pământ, este dificil să faci ca aerul să crească rapid, astfel încât acești nori de iarnă duc doar curenți de aer blând în sus.

Pe măsură ce acești curenți liniști trec prin norii subțiri care nu au prea multă umiditate, se formează picături mici de ploaie. Gravitația le trage cu ușurință împotriva curentului de aer înainte de a deveni prea mari. Când norii sunt subțiri și aerul se mișcă încet, veți avea o ploaie calmă plăcută.

Furtunile și furtunile mari de iarnă sunt rapide și intense

Furtuni de ploaie puternice se produc atunci când există multă umiditate în aer și aerul se mișcă în sus foarte repede. Furtunile de vară sunt exemplul perfect. Aerul cald și umed crește foarte repede, ca un balon cu aer cald, și se poate deplasa la fel de repede cu 50 până la 60 Km/h. Aerul deține, de asemenea, mult mai multă umiditate decât norii de iarnă, de până la cinci ori mai mult.

Toate acestea creează nori foarte înalți, groși, plini de umiditate. Picăturile de apă se formează rapid pe măsură ce aerul se mișcă în sus printre nori. Dar, din moment ce vântul suflă atât de repede în sus, picăturile pot deveni imense înainte ca gravitația să le tragă pe Pământ.

Când greutatea tuturor picăturilor de apă devine prea mare pentru vânt, curentul vântului se prăbușește și toate picăturile de ploaie din nor se prăbușesc deodată. Acestea sunt furtuni de vară.

De ce picăturile de ploaie sunt mai mari și mai mici. Un specialist explică

De ce picăturile de ploaie sunt mai mari și mai mici. Un specialist explică

Furtunile pot scădea una, două sau chiar trei centimetri de ploaie în mai puțin de o oră. Aceste ploi torențiale bruște, numite explozii de nori, pot duce la inundații fulgerătoare care pot revărsa cursurile și drumurile și pot prinde oamenii oriunde s-ar afla.

Din fericire, deoarece furtunile sunt atât de violente și relativ mici, nu durează prea mult. Odată ce ploaia cade din nori și zdrobește curenții de aer ascendenți, norii dispar și veți vedea adesea un cer albastru frumos.

Desigur, iarna poate provoca și câteva furtuni puternice, mai ales peste apa mai caldă a oceanului. Când furtunile puternice de iarnă scapă de ploi abundente, se aplică aceleași principii, multă umiditate în aer, curenți de vânt rapid în sus și nori înalți.

Două furtuni de ploaie nu sunt la fel. Uneori norii pot ploua atât de tare încât simți că ai sta la duș. Alteori nu aduc decât o ploaie plăcută. Acum, indiferent dacă sunteți îmbibat sau cântați în ploaie, veți ști de ce.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Crăciun. Zodii care își fac o schimbare radicală de look. Vor fi de nerecunoscut.
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro