De ce nu vrea să plece Edi Iordănescu de la naționala României. Tehnicianul de 43 de ani a devenit, în luna ianuarie, cel de-al 44-lea selecționer din istoria primei reprezentative. La preluarea mandatului, antrenorul a recunoscut că Liga Națiunilor reprezintă un „obiectiv intermediar”, dar important în privința derulării contractului său. Între timp, Edi Iordănescu a devenit antrenorul cu cel mai slab debut pe banca „tricolorilor” în cei 100 de ani trecuți de la primul meci internațional al naționalei.
De ce nu vrea să plece Edi Iordănescu de la naționala României. Pe 25 ianuarie, FRF anunța în sfârșit numirea noului selecționer în persoana lui Edi Iordănescu. Acesta ocupa locul lăsat liber de Mirel Rădoi care n-a dorit să mai continue pe banca „tricolorilor”. Înțelegerea cu federația se întinde, teoretic, până în 2024 și are ca principal obiectiv calificarea la Euro 2024.
Dar încă de atunci, oficialii FRF au vorbit despre existența unui obiectiv secundar legat de o clasare favorabilă în Liga Națiunilor.
„Dincolo de clauzele de confidențialitate, contractul se întinde pentru următoarele două campanii de calificare, Liga Națiunilor și Euro. Se va prelungi automat. Ne-am dori să se întindă pe următorii 2 ani și jumătate. Obiectivul principal este calificarea la Euro 2024, dar și unul secundar, câștigarea grupei din Liga Națiunilor”, a spus Răzvan Burleanu, la acea vreme.
Edi Iordănescu și-a asumat plin de elan obiectivul secundar, lucru pe care nu-l dorise să-l facă Ladislau Boloni, cel care fusese la un pas să semneze cu FRF pentru același post. Ținta principală era câștigarea grupei din Liga Națiunilor sau măcar clasarea pe locul 2, poziții ce ar asigura în mare măsură calificarea la barajul pentru Euro 2024.
„Obiectivul este calificarea la Campionatul European, dar există şi unul intermediar, ceea ce înseamnă Liga Naţiunilor. Şi din punctul meu de vedere e un obiectiv firesc, pentru că el afectează într-o manieră importantă tragerea la sorţi şi şansele de a ne califica. Obiectiv intermediar înseamnă un loc anume în Liga Naţiunilor şi vă spun sincer că ţinta este locul întâi în grupă.
Există şi posibilitatea locului 2, dar în acest caz sper ca semnalele să fie foarte bune pentru viitor. În situaţia în care naţionala ar termina pe locul 3, atunci ne vom așeza, vom face o analiză și vom vedea în ce condiții putem să continuăm”, a spus Edi Iordănescu, pe acest subiect, în ianuarie.
Edi Iordănescu a debutat cum nu se putea mai rău pe banca naționalei. După un egal și o înfrângere în primele două meciuri amicale, din martie, au venit și cele două eșecuri în primele partide din Liga Națiunilor. Iordănescu jr. a devenit antrenorul cu cel mai slab debut din istoria de un secol a primei reprezentative.
În ciuda perspectivei de a nu ocupa unul dintre primele două locuri din grupă, Edi Iordănescu a declarat după înfrângerea cu Bosnia-Herțegovina că Liga Națiunilor „este doar o etapă”. El și-a asumat obiectivul trasat de federație, dar a dat de înțeles că nu are motive să plece de pe banca tehnică chiar și în cazul neîndeplinirii acelui obiectiv.
„Obiectivul interimar este foarte important și mi-l asum. Resping din start scenariul de a termina pe ultimul loc, pentru că am încredere că avem capacitatea să obținem cu totul altceva. Contractul meu e ferm, n-am mai discutat pe el, deoarece nu e cazul.
Suntem în plină campanie în Liga Națiunilor și conștientizez cât este de importantă. Totuși, chiar dacă echipa nu va termina în primele două locuri, nu este un turneu final ratat. Ratăm doar o șansă de a ne crea anumite avantaje pentru preliminariile EURO 2024”, a spus Iordănescu, citat de gsp.ro.
România va juca împotriva Finlandei, pe 11 iunie și a Muntenegrului, pe 14 iunie. Ambele meciuri vor avea loc pe stadionul Giulești. În septembrie sunt programate și ultimele două partide din grupă, cu Bosnia și Finlanda. La ora actuală, „tricolorii” ocupă ultimul loc în grupă, cu zero puncte.