Klaus Iohannis a emis marți decretul de prelungire a stării de urgență cu 30 de zile. După emiterea sa, acesta ar trebui aprobat în plenul reunit al Parlamentului. Premierul Lodovic Orban a susținut faptul că oficialii nu vor vota împotrivă.
Președintele Klaus Iohannis a emis marți decretul de prelungire a stării de urgență cu încă 30 de zile. La începutul lunii, șeful statului anunța că va fi nevoie de prelungirea stării de urgență, informând că a cerut Guvernului să vină cu propuneri pentru a fi incluse în acest decret.
În ședința de Guvern de săptămâna trecută, premierul Orban le-a cerut miniștrilor să îi prezinte propunerile finale de măsuri aferente domeniului pe care îl coordonează în vederea înaintării acestora președintelui pentru a fi introduse în noul decret. După emiterea sa, acesta ar trebui aprobat de plenul reunit al Parlamentului.
Premierul a declarat, marți seară, că nu crede că parlamentarii vor vota împotriva încuviințării prelungirii stării de urgență. Oficialul a susținut că, având în vedere că vârful epidemiei este așteptat în perioada 20 aprilie – 5 mai, orice relaxare a măsurilor poate să ducă la creșterea numărului de infectări.
„Suntem inca la faza rasapandirii virusului in comunitate. Numarul de imbolnavri zilnice este la un nivel care clar arata justetea masurilor, exista in continuare riscul raspandirii si doar prin instituirea starii de urgenta putem sa impunem masurile care se impun – statul acasa si celelalte masuri restrictive care impiedca formarea de aglomerari.
Varful epidemiei este asteptat in perioada 20 aprilie-5 mai. Pana nu s-a ajuns la varful epidemiei este absolut necesara mentinerea acestor masuri care au rolul de a proteja sanatatea populatiei”, a declarat Orban, marți seară, la Realitatea Plus.