De ce nu trebuie să ții magneți pe frigider. Greșeala pe care mulți români o fac

De ce nu trebuie să ții magneți pe frigider. Greșeala pe care mulți români o fac
Ce se întâmplă dacă ții magneți pe frigider

Fie că i-am achiziționat, fie că i-am primit, magneții de frigider se găsesc în aproape toate locuințele. Însă, aceste obiecte pot afecta starea de sănătate. Cercetătorii ne spun de ce nu este bine să punem astfel de magneți pe frigider.

De ce nu trebuie să ții magneți pe frigider

În urma unor studii făcute de cercetătorii elvețieni de la Universitatea din Zurich, aceste obiecte lipite pe frigider sunt confecționate din metale care cresc riscul de infarct, mai ales la persoanele cu afecțiuni ale inimii preexistente, care au implantat un stimulator cardiac, potrivit news.bbc.co.uk, citat de Stiridinlume.ro.

Magneții obișnuiți au o culoare gri mată sunt mai puțin dăunători datorită rezistenței magnetice redusă. Pe de altă parte, magneții puternici, realizați din neodim-fier-bor, cunoscuți ca magneți de pământuri rare sau neo magneți, strălucitori, de regulă de culoare argintie, sunt mult mai periculoși.

Dacă o persoană cu stimulator cardiac se apropie la mai puțin de 3 centimetri de un astfel de magnet, îi crește cu mult riscul de a da peste cap mecanismul stimulatorului cardiac, intervenind infarctul.

Magneții pot interfera cu stimulatoarele cardiace

Oamenii de știință au testat efectul magneților de neodim, de 8 grame, pe 70 de pacienți cu probleme de inimă, 41 dintre ei având stimulatoare cardiace și 29 cu defibrilatoare cardioverter implantabile. Magneții mici au interferat cu toate dispozitivele pacienților, indiferent de tipul lor, atunci când se aflau la o distanță de maxim 3 centimetri.

Cu toate că dispozitivele au funcționat din nou în mod normal după ce magnetul a fost îndepărtat, cercetătorii au avertizat că ar putea apărea daune permanente prin expunerea prelungită, un exemplu fiind purtarea pentru o perioadă mai lungă de timp a unei insigne magnetice.

Mulți români fac greșeala de a ține magneți pe frigider
Mulți români fac greșeala de a ține magneți pe frigider

De asemenea, specialiștii au spus că magneții mai mari de neodim ar putea provoca interferențe la distanțe și mai mari de 3 centimetri.

Telefoanele mobile conțin acest tip de magneți

Nu doar acești magneții de frigider pot avea efecte negative asupra organismului, ba chiar și insignele magnetice sau telefonul mobil, deoarece și la realizarea acestora se folosesc acest tip de metale periculoase.

În plus, medicii avertizează și spun că toți producătorii acestor dispozitive magnetice ar trebui să informeze clienții în privința efectelor nocive pe care le pot avea asupra stării de sănătate.

Chiar și așa, reprezentat al Fundației Inimii din Marea Britanie, June Davidson, susține că „pacemakerele sunt realizate după cele mai înalte standarde și sunt riguros testate, având în același timp un înveliș protector care împiedică fluctuațiile magnetice. Problemele sunt rare”.

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI