Cu siguranță ți s-a întâmplat să te intrebi, măcar o dată, de ce îți vine să strănuți, deși nu suferi de alergii și nici nu ai inspirat mirodenii înțepătoare. Strănutul este o reacție firească a organismului, ce nu trebuie înăbușită, susțin specialiștii. De ce este periculos să te abții din strănutat.
Organismul uman îți provoacă strănutul, atunci când simte că ai inspirat praf sau un miros inedit. Acestea pot include bacterii, murdărie, praf, mucegai, polen sau fum.
Poate nu ți-ai dat seama, dar strănutul te ajută să te simți mai bine și, deși în anumite circumstanțe ai fi tentat să te abții din strănut, probabil atunci când te afli la un eveniment important, când vorbești cu cineva sau te afli într-un loc aglomerat, specialiștii explică de ce acest gest ți-ar putea crea anumite probleme de sănătate.
Mai exact, cercetările sugerează că reprimarea strănutului ar putea fi periculoasă pentru sănătatea ta, provocând uneori complicații grave. Strănutul poate atinge o viteză de 160 de km/h și nu trebuie prevenit sau oprit niciodată, întrucât reprezintă un proces de purificare a organismului.
Potrivit experților, atunci când încerci să oprești un strănut, reacție normală a organismului care încearcă să elimine ceva nociv din organismul tău la o viteză destul de mare, acea presiune poate ajunge în altă parte a corpului.
Mai exact, presiunea poate ajunge la nivelul urechilor sau a ochilor, provocând anumite probleme precum amețeală, rupturi de timpan sau spargerea unor vase de sânge la nivelul globului ocular, potrivit celor de la Healthline.
Atunci când ții ridicată presiunea ce se acumulează în sistemul respirator înainte de a strănuta, trimiți aer în urechi. Acest aer presurizat se conectează la urechea medie și la timpan.
Experții spun că este posibil ca presiunea să îți provoace ruperea timpanului (sau chiar a ambelor timpane) și să provoace pierderea auzului. Majoritatea timpanelor rupte se vindecă fără tratament în câteva săptămâni, deși în unele cazuri este necesară o intervenție chirurgicală.
Strănutul te ajută să îți cureți nasul de orice tip de bacterii. Ipotetic, redirecționarea aerului din nas în urechi ar putea transporta microbii către urechea medie, provocând, astfel, o infecție.
Deși pot fi dureroase, infecțiile urechii medii dispar fără tratament, dar în alte cazuri sunt necesare antibiotice.
Deși acest lucru se întâmplă în cazuri rare, experții susțin că este posibil să-ți deteriorezi vasele de sânge din ochi, nas sau timpan, atunci când te abții din strănutat.
Creșterea presiunii cauzată de ținerea strănutului poate determina strângerea și spargerea vaselor de sânge din căile nazale. O astfel de leziune provoacă de obicei daune superficiale ale aspectului tău, precum înroșirea ochilor sau a nasului.