Praful de copt este cel mai întâlnit agent de creștere folosit la prepararea prăjiturilor. De regulă, acesta acționează prin formarea unor bule de dioxid de carbon ce se eliberează în aluat, făcându-l să crească. Cu toate acestea, praful de copt poate duce și la stricarea preparatelor dulci, dacă nu este folosit cum trebuie.
Praful de copt este un produs chimic uscat folosit de gospodine pentru creșterea aluaturilor și poate înlocui cu brio drojdia. Praful de copt trebuie amestecat cu ingredientele uscate înainte de adăugarea în aluat. Sub nicio formă nu trebuie dizolvat!
Acesta conține amidon, bicarbonat de sodiu și un ingredient acidifiant. Specialiștii susțin că amidonul are rolul de a absorbi umiditatea, pentru ca cele două substanțe să nu reacționeze înainte de a fi încorporate într-un aluat. Gospodinele folosesc praful de copt cel mai des la fursecuri și aluaturi pufoase.
Dacă se folosește corespunzător, praful de copt duce la formarea unor bule de gaz. Acestea au rolul de afâna aluatul, cu scopul de a-l face ușor, pufos și aerat.
După ce agenții de creștere și-au făcut efectul în aluat, nu trebuie să întârziați coacerea lui. Gazele rezultate în urma interacțiunii chimice se vor evacua treptat, fără a-și îndeplini rolul. De aceea, dacă coaceți aluatul cu o întârziere de 30 de minute, la final, acesta va ieși dens, cu o consistență asemănătoare cauciucului.
Pe de altă parte, dacă adaugăm prea mult praf de copt la creșterea aluaturilor, acesta poate da un gust amărui aluatului sau să-l facă să crească mult prea rapid și mult. După coacere, aluatul nu va mai fi pufos, ci poros, inestetic. În plus, după răcire, aluatul se va lăsaa pe mijloc.
Așadar, experții culinari precizează că la 150 g de făină, este suficientă o linguriță rasă de praf de copt. De asemenea, la aluaturi simple, se poate folosi o linguriță de praf de copt la 250 g de aluat.
Mai mult de atât, praful de copt poate înlocui bicarbonatul într-o reţetă, dar nu și invers. Astfel, 2 linguriţe de praf de copt vor fi stinse cu puţin lapte în loc de ½ linguriţă bicarbonat.