04 iun. 2023 | 14:00

De ce nu trebuie să pui prea mult praf de copt în prăjituri. Detaliul care îţi strică preparatul, de asta nu iese cum trebuie

Utile
De ce nu trebuie să pui prea mult praf de copt în prăjituri. Detaliul care îţi strică preparatul, de asta nu iese cum trebuie
De ce sa nu trebuie sa pui prea mult praf de copt in prajituri. Detaliul care iti strica preparatul, de asta nu iese cum trebuie

Praful de copt este cel mai întâlnit agent de creștere folosit la prepararea prăjiturilor. De regulă, acesta acționează prin formarea unor bule de dioxid de carbon ce se eliberează în aluat, făcându-l să crească. Cu toate acestea, praful de copt poate duce și la stricarea preparatelor dulci, dacă nu este folosit cum trebuie.

De ce nu trebuie să pui prea mult praf de copt în prăjituri

Praful de copt este un produs chimic uscat folosit de gospodine pentru creșterea aluaturilor și poate înlocui cu brio drojdia. Praful de copt trebuie amestecat cu ingredientele uscate înainte de adăugarea în aluat. Sub nicio formă nu trebuie dizolvat!

Acesta conține amidon, bicarbonat de sodiu și un ingredient acidifiant. Specialiștii susțin că amidonul are rolul de a absorbi umiditatea, pentru ca cele două substanțe să nu reacționeze înainte de a fi încorporate într-un aluat. Gospodinele folosesc praful de copt cel mai des la fursecuri și aluaturi pufoase.

Dacă se folosește corespunzător, praful de copt duce la formarea unor bule de gaz. Acestea au rolul de afâna aluatul, cu scopul de a-l face ușor, pufos și aerat.

După ce agenții de creștere și-au făcut efectul în aluat, nu trebuie să întârziați coacerea lui. Gazele rezultate în urma interacțiunii chimice se vor evacua treptat, fără a-și îndeplini rolul. De aceea, dacă coaceți aluatul cu o întârziere de 30 de minute, la final, acesta va ieși dens, cu o consistență asemănătoare cauciucului.

Detaliul care îţi strică rapid preparatul

Pe de altă parte, dacă adaugăm prea mult praf de copt la creșterea aluaturilor, acesta poate da un gust amărui aluatului sau să-l facă să crească mult prea rapid și mult. După coacere, aluatul nu va mai fi pufos, ci poros, inestetic. În plus, după răcire, aluatul se va lăsaa pe mijloc.

Așadar, experții culinari precizează că la 150 g de făină, este suficientă o linguriță rasă de praf de copt. De asemenea, la aluaturi simple, se poate folosi o linguriță de praf de copt la 250 g de aluat.

Mai mult de atât, praful de copt poate înlocui bicarbonatul într-o reţetă, dar nu și invers. Astfel, 2 linguriţe de praf de copt vor fi stinse cu puţin lapte în loc de ½ linguriţă bicarbonat.

Parteneri
Iubita lui Silviu Prigoană, dezvăluiri incendiare după moartea milionarului. Ce decizie au luat copiii afaceristului
Redactia.ro
Condamnat în România, sărac în Franța. Povestea extraordinară a scriitorului Eugen Ionesco: „Căutam pe jos. Am găsit 3.000 de franci"
Click.ro
Povestea americanului manipulat de mamă ca să ajungă criminal. Dezvăluiri după ce a stat 20 de ani după gratii: „N-aș putea să o urăsc”
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
Ceaușescu - bancuri cu portretele
EVZ.ro
Probleme în familia Ancăi Serea! Unul dinte băieții ei a ajuns la spital: ”Dureri mari în piept” | FOTO
Spynews
Zi de doliu. S-a stins actorul legendă al anilor ’80. Românii s-au unit în rugăciune
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
PENALITĂȚI pentru ROMÂNII care STAU la BLOC! Proprietarii au 30 de ZILE la DISPOZIȚIE
Mediaflux
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
UEFA a luat prima decizie dupe ce Kosovo a abandonat meciul cu România. De ce sunt vizate ambele federații
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro