De ce nu se mai schimbă ora de iarnă, deloc, și când intră în vigoare
Noi informaţii despre schimbarea orei de iarnă. Comisia Europeană a anunţat când intră în vigoare legea şi de ce nu mai dăm ceasul înapoi, ca de obicei?!
De ce nu se mai schimbă ora de iarnă
După ce, în vara anului 2018, Comisia Europeană a primit, în cadrul unei consultări publice, milioane de răspunsuri în favoarea întreruperii schimbării orei de două ori pe an, aceasta a luat o decizie unică. Mai exact, fiecare ţară membră UE va fi liberă să stabilească, ca mai apoi să comunice CE dacă va păstra ora de vară sau pe cea de iarnă.
Astfel, în cazul statelor care doresc să rămână cu fusul orar pe ora de iarnă, ultima oară când vor schimba ceasul va fi ultima duminică din 2021. Pe de altă parte, în situaţia în care se doreşte ca ora de vară să fie cea oficială, în ultima duminică din martie 2021 se va putea modifica ceasul. Această soluţie a fost luată pantru a nu perturba funcţionarea pieţei interne.
Scopul introducerii orei de vară a fost acela de a mări perioada din zi în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui. Aceasta s-a dovedit a fi foarte utilă pentru cei care lucrau în agricultură, dar şi în economisirea energiei electrice.
La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.
Când are loc trecerea la ora de iarnă 2020
Anul acesta, vom da ceasul înapoi în ultima sâmbătă din octombrie, adică noaptea dintre 24 şi 25. Atunci, ora 4:00 va deveni ora 3:00 şi vom dormi mai mult. De asemenea, specialiştii vorbesc despre felul în care această schimbare afectează organismul. Conform medicilor, copiii şi vârstnicii resimt cel mai tare această modificare, dat fiind că poate cauza oboseală, dureri de cap sau chiar insomnii.
În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, dar în 1943 a fost suspendată până în 1979. “Vinovat” pentru această idee la nivel mondial a fost celebrul scriitor şi om politic american Benjamin Franklin. Acesta a scris, pentru prima oară, despre asta în 1784, când credea că locuitorii Parisului nu profită deloc de lumina naturală. Prima ţară europeană care a adoptat ora de vară a fost Germania, în aprilie 1916, urmată de Marea Britanie, în luna mai din acelaşi an, şi de Franţa.