Legea din România privind creșterea porcilor în gospodăriile oamenilor s-a modificat. Sătenii nu mai au voie să îngrijească un număr nelimitat de animale și nici nu le pot vinde sau comercializa produse pe bază de carne. Află în rândurile de mai jos ce limite impune actuala legislație.
Sezonul de toamnă se apropie de final, ceea ce înseamnă că gospodarii se pregătesc din timp pentru venirea sărbătorilor de iarnă. Tradiția stabilește ca românii să taie porcul, unul dintre cele mai comune animale ce pot fi găsite în curțile sătenilor, cu câteva săptămâni înainte de Crăciun.
Ultimii ani de zile au venit la pachet cu numeroase schimbări privind creșterea porcilor în gospodăriile românești. Legea s-a modificat periodic, stabilind noi reglementări în acest sens. Nu oricine poate să crească porci, numărul acestora fiind și limitat. În plus, nu se mai pot vinde precum în anii anteriori.
În urma noilor modificări legislative, persoanele fizice din exploatațiile non-comerciale de subzistenţă, înregistrate în SNIIA, pot crește un număr maxim de 5 porci în propriile lor gospodării. Românii pot să folosească produsele pe bază de carne și carnea doar pentru consumul în familie.
Legea actuală stabilește că persoanele fizice în cauză au interzis la comercializarea animalelor în perioada sărbătorilor de iarnă, dar nu numai. Aceasta este una dintre principalele interdicții aplicate românilor din mediul rural în mod deosebit, fiindcă aceștia cresc porci.
Citește și: Ce trebuie să ştie românii care vor să crească porci în curte. Legea s-a schimbat, aşa pot lua amenzi mari
Amintim că proprietarii de porci care cresc animalele în propriile lor gospodării sunt obligați prin lege să îi declare la Primărie, în localitatea sau satul în care trăiesc, în Registrul Agricol. Normele legislative prevăd că mișcarea porcinelor se realizează astfel:
a) în exploataţia noncomercială de porcine, porcii sunt crescuți exclusiv pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial și se interzice comercializarea porcilor, precum și a produselor provenite de la aceștia;
b) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform autorizată sanitar veterinar se poate efectua având ca destinaţie:
1. exploatații noncomerciale;
2. exploataţiile comerciale înregistrate sanitar-veterinar;
3. exploataţiile comerciale autorizate sanitar-veterinar;
4. abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusive membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național;
c) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform înregistrată sanitarveterinar se poate efectua având ca destinaţie:
1. exploatații noncomerciale;
2. exploataţie comercială înregistrată sanitar-veterinar;
3. abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44, alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusive membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național.
d) mişcarea porcilor dintr-o exploataţie comercială cu status neconform înregistrată/autorizată sanitar-veterinar se poate efectua având ca destinaţie doar abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă obținută de la aceste porcine este marcată și transportată la o unitate de procesare, pentru a fi supusă unuia dintre tratamentele relevante de atenuare a riscurilor, prevăzute în anexa VII la Regulamentul delegat (UE) 2020/687 al Comisiei din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele de prevenire și control al anumitor boli listate.