De ce ne paște ditamai criza în România și locuințele sunt „ținta”

De ce ne paște ditamai criza în România și locuințele sunt „ținta”

Piața imobiliară din România dă semne de prăbușire. Vânzările de locuințe au scăzut drastic în mai multe orașe din țară. În unele locuri s-au vândut cu 50% mai puține imobile față de aceeași perioadă a anului trecut. Nici programul Prima Casă nu îi mai face pe români să cumpere o locuință.  În 2019 se vorbește despre criză imobiliară.

Dezvoltatorii au pus scăderea vânzărilor din august pe seama concediilor și se așteaptau la o revenire a acestora pe luna septembrie. Piața, însă, și-a continuat scăderea. Astfel, în cele două luni, vânzările de locuințe au scăzut cu 30% în toată țara.

Anul 2019 ar putea aduce un nouă criză imobiliară. Specialiştii avertizează că piaţa de profil dă deja semne de prăbuşire, pentru că vânzările de locuințe au scăzut drastic în mai multe orașe din țară, exact ca în 2008, potrivit Digi24.

Analiştii nu mai au niciun dubiu că ne aflăm într-un moment de răscruce, chiar înainte de o ieftinire a proprietăţilor imobiliare. Românii sunt deja speriaţi de înăsprirea condiţiilor de creditare şi încep să renunţe la ideea de a cumpăra o casă în rate.

În urmă cu un an, orice proiect imobiliar scos la vânzare îşi găsea imediat cumpărători. Conta prea puţin că blocul exista doar pe planşele arhitecţilor. Acum, însă, dezvoltatorii imobiliari sunt îngrijoraţi de numărul tot mai mic de clienţi.

Dacă anul trecut am fi vândut acest bloc 100% înainte să fie finalizat, în acest moment îl avem vândut doar 50%, spune Ramona Ganea, reprezentant dezvoltator imobiliar.

În octombrie a acestui an, la nivelul întregii țări au fost vândute puțin peste 52.000 de imobile, arată datele oficiale ale Agenției Naționale de Cadastru. Mai exact, numărul tranzacţiilor la nivel național în octombrie 2018 este cu peste 9.000 mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut.

Vânzările de locuinţe au început să scadă în lunile de vară. Iar declinul numărului de tranzacţii cu apartamente şi proprietăţi a continuat, după un scenariu care reface evoluţia pieţei imobiliare din urmă cu un deceniu. Sunt reduceri mari, de până la 30% la nivel naţional, cu un vârf de aproape 50% în Bucureşti.

Asta se întâmplă pentru că de la 1 ianuarie vor intra noile norme BNR care privesc scăderea gradului de îndatorare, iar probabil mulţi sunt puţin mai speriaţi de faptul că pot pierde avansul sau pot întâmpina dificultăţi la încadrare anul viitor, explică Ramona Ganea, reprezentant dezvoltator imobiliar.