De ce nu înfloresc mușcatele. Ce trebuie să faci neapărat cu ele în fiecare an
Dacă te-ai întrebat de ce nu înfloresc mușcatele, atunci ar putea fi mai multe motive sau lucruri pe care le faci greșit. Acestea sunt plante puțin mai pretențioase decât altele, însă dacă le acorzi puțină atenție, vei avea parte de un adevărat spectacol din partea lor.
Cum se îngrijesc mușcatele. Unde trebuie să le pui în casă
Mușcatele sunt plante populare ce oferă o explozie de culoare și parfum atunci când înfloresc.
Ele sunt ușor de crescut și se dezvoltă foarte bine în ghivece sau coșuri suspendate. Mușcatele au nevoie de sol umed, bine drenat și de soare.
Iarna, mușcatele trebuie protejate. Dacă le ai în grădină sau în balcon, mută-le în interior toamna.
Citește și: Când se bagă mușcatele în casă. Le putrezesc rădăcinile dacă faci această greșeală
Ele au nevoie de un sol neutru sau alcalin și trebuie protejate de soarele direct în timpul verii. Totuși, ele vor avea nevoie de soare măcar 6 ore pe zi, cu condiția ca plantele să nu stea în razele directe ale soarelui.
Un îngrășământ regulat bogat în potasiu poate să stimuleze potențialul lor de înflorire.
De ce nu înfloresc mușcatele
Dacă mușcatele tale nu înfloresc, motivele comune includ lipsa de soare, temperaturile scăzute, solul care se drenează prost sau prea mult îngrășământ bogat în azot.
De obicei, mușcatele înfloresc de la primăvară până la începutul toamnei și intră în stare de „hibernare” în iarnă.
Pentru cea mai bună înflorire, au nevoie de suficientă lumină solară (4 – 6 ore/zi) și de tăiere ușoară în mijlocul verii.
Prea mult îngrășământ poate promova frunziș bogat și poate împiedica înflorirea.
Află și: Când se tund mușcatele. Secretul să înflorească abundent
Mușcatele pot să nu înflorească bine din mai multe motive: planta ta este în umbră prea multă, a fost suprasaturată cu îngrășăminte, solul este saturat cu apă, tulpinile au nevoie de tăiere sau temperatura a scăzut.
Mușcatele au nevoie de mult soare, aproximativ 6-8 ore pe zi, pentru a înflori adecvat. Verifică dacă expunerea la soare nu s-a schimbat de când ai plantat-o. De asemenea, vremea poate juca un rol important, deoarece aceste flori nu înfloresc bine la temperaturi sub 15 grade Celsius.
Mușcatele crescute în ghiveci vor trebui replantate în fiecare an pentru a oferi spațiu plantei să crească.
Trebuie să îi oferi un sol umed și bine drenat și o tăiere ușoară. Planta ta s-ar putea să nu înflorească deloc în sol saturat cu apă. Dacă planta ta este veche, poate trebui să o împarți pentru a permite fiecărei părți acces la nutrienții și umiditatea necesare.
Pentru a stimula capacitatea de înflorire, poți hrăni planta cu un îngrășământ bogat în potasiu sau compost organic în primăvară.
Mușcatele te vor răsplăti cu flori continue dacă le tai și îndepărtezi florile moarte. Dacă nu îndepărtezi florile vechi, planta își va concentra energia asupra producției de semințe și va înceta să facă muguri noi.
Când florile încep să se închidă la culoare, trebuie să le rupi de pe tulpină imediat sub joncțiune, folosind mâinile sau o pereche de foarfece de tăiat ramurile. Joncțiunea, numită și nod, este o mică umflătură de pe tulpină unde va crește o frunză nouă sau deja crește una. Această tăiere ușoară poate fi făcută pe tot parcursul verii pentru a menține mușcatele curate și pline de flori.
De ce nu înfloresc mușcatele:
- Prea multă umbră
- Temperaturi scăzute (sub 15 grade Celsius)
- Sol saturat cu apă
- Florile vechi produc semințe
- Prea mult azot
- Plantele vechi trebuie să fie divizate
Când se taie mușcatele
După prima înflorire a primăverii, poți tăia planta cu o treime, îndepărtând florile moarte. Această tăiere va îndepărta tulpinile lungi și slabe care au mai puține frunze și flori. Frunzișul proaspăt care apare va fi mai puternic și mai sănătos, susținând dezvoltarea de noi muguri.
Hrănirea mușcatelor cu un îngrășământ cu eliberare lentă sau cu un îngrășământ lichid bogat în potasiu poate ajuta la înflorirea lor pe tot parcursul verii.
Află și: Cu ce să uzi mușcatele ca să înflorească mai repede. Secretul celor mai iscusiți grădinari
Aplică îngrășământ la fiecare câteva săptămâni în timpul sezonului de creștere și asigură-te că furnizezi suficientă apă pentru a preveni acumularea sărurilor de îngrășământ.
Evită îngrășămintele bogate în azot, care vor promova creșterea vegetativă în detrimentul înfloririi.
Potasiul, pe de altă parte, stimulează înflorirea prin creșterea absorbției de apă și ajută planta să sintetizeze zaharurile necesare hrănirii.
Alternativ, poți presăra planta cu un compost de înaltă calitate, care va ajuta la îmbunătățirea solului și la eliberarea lentă a nutrienților în zona rădăcinilor.
Pentru a încuraja mușcată să producă mai multe flori, continuă să-i îndepărtezi florile moarte pe tot parcursul verii. Taie florile moarte și începe să hrănești planta la fiecare câteva săptămâni cu un îngrășământ bazat pe potasiu.
Citește și: Când se scot mușcatele afară, de fapt. Greșeala care le face să nu mai înflorească la timp
Plantele din ghiveci pot avea nevoie de replantare dacă rădăcinile au crescut prea mult sau dacă solul nu a fost înlocuit. Un ghiveci prea mare poate împiedica înflorirea, în timp ce planta se concentrează pe dezvoltarea rădăcinilor.