Sunt colorate, parfumate, se găsesc la orice florărie și nu sunt deloc pretențioase. Dacă vrei să te bucuri de ele înflorite cât mai mult timp, trebuie să ții cont de un detaliu trecut cu vederea de mulți. Află, din rândurile de mai jos, când se scot afară mușcatele, de fapt.
Cu toate că sunt originare din zona Africii de Sud, mușcatele au devenit printre cele mai populare plante decorative din lume. Ele aparțin speciei Pelargonium ce cuprinde nu mai puțin de 300 de sub-specii diferite. Există tipuri de mușcate și în Australia, Noua Zeelandă, Madagascar, Yemen, Africa de Est și Asia Mică.
Sunt ușor de îngrijit, se pot dezvolta fără probleme atât în interiorul casei cât și în aer liber. În România, sunt crescute în grădini, pe terase, chiar și pe balcoane. Au mărimi diferite, ajungând la o înălțime de 30 până la 100 de centimetri, au frunze și flori de culori și forme diverse, colorate mai intens sau mai slab. Au și un miros aparte, unele putând avea parfum de mentă, pin, scorțișoară, lămâie, ananas sau portocală.
Sunt în topul preferințelor românilor, nu doar pentru aspectul plăcut, ci și datorită faptului că sunt ușor de cultivat și îngrijit. Totuși, există o greșeală, pe care o fac foarte mulți, care le împiedică să înflorească.
Te-ar putea interesa și: Când trebuie să pui îngrăşământ natural la muşcate, de fapt. Greşeala pe care multe românce o fac
Dacă obișnuiești să scoți mușcatele din casă în timpul lunilor cu vreme caldă, este important de știut faptul că acest pas nu se face brusc. Ele au nevoie de timp să se aclimatizeze, să își creeze rezistență la condițiile de vânt și soare puternice. Dacă sunt expuse la lumină fără o perioadă de acomodare, razele le vor arde frunzele.
Se recomandă ca mușcatele să fie scoase afară când valorile afișate de termometre nu mai scad sub 10 grade Celsius, aceste condiții fiind îndeplinite, în general, începând din a doua jumătate a lunii martie. Nu uita să le cureți de frunzele uscate și galbene și să te asiguri că planta nu este afectată de boli sau alți dăunători.
Te-ar putea interesa și: Ce faci cu muşcatele toamna şi iarna. Detaliul care le va face la vară să fie pline de flori. E esenţial să procedezi aşa