De ce nu este bine să speli rufe vinerea. Multe gospodine nu țin cont de această regulă

de: Andrei Simion
04 07. 2024

Rânduielile bisericești spun că, în anumite zile, credincioșii nu au voie să spele rufe. De-a lungul anilor, superstițiile și-au găsit loc în sufletele și în casele românilor, așa că aceștia respectă cu sfințenie anumite obiceiuri. Află în continuare de ce nu este bine sa speli rufe vinerea!

De ce nu este bine să speli rufe vinerea

De obicei, românii țin cont de obiceiurile bisericești atunci când vine vorba de interzicerea unor lucruri, prin care spălatul hainelor în zilele de vineri. Se spală sau nu rufe în această zi?

Ei bine, tradiția populară românească spune că nu e bine să speli rufele în această zi de post, deoarece aceasta este ziua Sfintei Parascheva, dar și ziua în care a murit Mântuitorul Iisus Hristos. De ce nu este bine sa speli rufe vinerea?

Multe gospodine nu țin cont și bagă haine la spălat în această zi. În schimb, alte persoane consideră că aduce ghinion să speli rufele vinerea.

Ce se poate întâmpla dacă speli hainele vinerea

Cunoscutul bioenergoterapeut Lidia Fecioru a detaliat de ce nu este bine să speli rufele în această zi. Conform acesteia, ziua de vineri are o vibrație aparte. Pentru cei care nu știu, în această zi este celebrată Sfânta Parascheva, considerată protectoarea fecioarelor, a mamelor și călugărițelor. Câți dintre noi știm că nu se spală rufele vinerea?

„Orice zi are vibrația ei și informația ei. Ziua de Vineri ține de Parascheva și de Sfânta Vineri. Povestea mama noastră când eram noi foarte mici și își construise casa. A lucrat și sâmbăta și duminica, nu ținea sărbătorile, avea patru fete. A spus că a visat-o pe Sfânta Vineri care era plină de vopsea, de var și a întrebat-o de ce era așa.

Sfânta Vineri i-a zis că lumea nu o sărbătorește. Nu se spală în tradiția noastră românească.  În această zi e un fel de sărbătoare, de pregătire de weekend“, a explicat Lidia Fecioru, în cadrul unei emisiuni televizate.

De ce nu este bine sa speli rufe vinerea

Speli în această zi, atragi necazuri

Totodată, cei care bagă haine la spălat în zilele de post, vor avea parte de sărbători triste. Și persoanele care spală haine în post vor atrage asupra lor mari necazuri, mai ales sufletești.

Nu doar europenii respectă anumite tradiții despre spălarea rufelor în anumite zile, ci și alte naționalități. De exemplu, în China, oamenii nu-şi spală hainele în prima şi a doua zi a Anului Nou, deoarece în aceste zile se sărbătoreşte naşterea lui Shuishen (n.r. zeul apei). În Suedia aduce ghinion să-ţi speli cearşafurile în ziua sau în toată săptămâna de Paşte.

Ce este interzis să faci în Miercurea albă

În fiecare an, creștinii ortodocși sărbătoresc Miercurea Albă sau Sfânta Miercuri  în Săptămâna Luminată, perioada imediată ce succedă Paștele. Ce tradiții și obiceiuri sunt în această zi importantă. În Săptămâna Luminată ai voie să speli și să faci curat în zilele de miercuri, joi și sâmbătă. În prima zi de vineri după Paște creștinii celebrează sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.

În Miercurea Albă sau Sfânta Miercuri, așa cum este denumită a treia zi din Săptămâna Luminată, gospodinele țin cont de anumite tradiții și obiceiuri.

De exemplu, se spune că în Miercurea Albă nu trebuie să îți speli părul, deoarece vei încărunți mult mai repede. Sfânta Miercuri nu este zi de post, prin urmare ai dezlegare la pește. Nu se mătănii, doar închinăciuni.

În ceea ce privește treburile casnice, în Miercurea Albă poți pune rufe la spălat, iar bărbații pot munci câmpul. În schimb, femeilor le este interzis să muncească, deoarece se spune că ai lucra de „nunta șoarecilor”, însemnând să aduci rozătoarele în casă şi să nu ai tot restul anului bucate pe masă.