30 mai 2023 | 18:07

De ce nu este bine să încălzeşti orezul. Bacteria care te otrăveşte încet, fără să ştii

Sănătate
De ce nu este bine să încălzeşti orezul. Bacteria care te otrăveşte încet, fără să ştii
De ce nu este bine să încălzeşti orezul

Este unul dintre cele mai consumate alimente, adesea preparat în cantități destul de mari și ținut la frigider pentru a fi mâncat și câteva zile mai târziu. O mare greșeală, avertizează specialiștii. Află, din rândurile de mai jos, de ce nu este bine să încălzeşti orezul. Bacteria care te otrăveşte încet, fără să ştii.

De ce nu este bine să încălzeşti orezul

Orezul cald, pufos, din care ies aburi, este un adevărat răsfăț pentru papilele gustative, dar, din păcate, oferă și condițiile perfecte pentru dezvoltarea unei bacterii care, odată ingerată, poate provoca probleme de sănătate.

Bacillus cereus crește pe orezul negătit, iar fierberea nu este suficientă pentru a ucide această bacterie, deoarece produce spori care pot căpăta rezistență la căldură.

Odată ce gătirea s-a terminat, orezul lăsat să se odihnească la temperatura camerei poate deveni mediu perfect pentru o gamă largă de bacterii care se înmulțesc și eliberează toxine dăunătoare, ducând uneori la intoxicații alimentare cu B. cereus, o afecțiune cunoscută și sub numele de „sindromul orezului prăjit”. Evitarea se rezumă la modul în care pregătiți, gătiți și păstrați orezul după gătit.

Înainte de a găti, indiferent de alimente, este esențial să ne spălăm pe mâini. În timp ce spălarea orezului îi poate schimba textura și elimină de pe suprafața boabelor unele insecte sau urme de metale grele, nu va îndepărta B. cereus. Acest lucru se datorează faptului că bacteriile sunt încorporate în boabe.

Te-ar putea interesa și: A pus orez şi oţet în sticlele folosite. Rezultatul a uimit-o, a făcut mereu aşa apoi

„Cel mai bine este să consumăm orezul în ziua în care a fost preparat”

Apa în care fierbe orezul trebuie să ajungă să clocotească, menținându-se astfel o temperatură ridicată. Se recomandă să fie servit imediat după ce este preparat sau răcit rapid și pus într-un recipient pentru frigider sau congelator. Evitați să lăsați orezul fiert afară mai mult de o oră.

Orezul neconsumat poate fi încălzit la microunde, prăjit sau la abur, dar doar dacă a fost răcit și depozitat corect.

Încălzire, răcirea și reîncălzirea oferă bacteriilor dăunătoare precum B. cereus o oportunitate excelentă de a se multiplica, crescând șansele apariției de sindrom de orez prăjit.

„O bacterie care nu este distrusă la temperaturi ridicate, poate rezista până la 100 de grade și peste, iar cu aceste cicluri de reîncălzire putem face ca sporii să germineze și să înceapă să apară compuși toxici, toxine, care ne pot provoca gastroenterita.

Nu are niciun rost să numărăm zilele de când sunt în frigider sau de câte ori le reîncălzim, este suficient să facem asta o singură dată pentru apariția compușilor ce pot provoca probleme de sănătate. Cel mai bine este să consumăm orezul în ziua în care a fost preparat”, a explicat Beatriz Robles, tehnolog alimentar.

Te-ar putea interesa și: A scăpat o felie de pâine deasupra orezului și a descoperit ceva genial. Nu se aștepta la ce a urmat

Parteneri
Cine este soția lui Mihai Gâdea. Agatha Kundri este discretă în ceea ce privește viața sa
Redactia.ro
Povestea de dragoste care a declanşat „scandalul secolului XX” la Hollywood. Ingrid Bergman și-a părăsit familia pentru Roberto Rossellini
Click.ro
Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum s-a afișat fiica Ralucăi Moianu cu soțul ei. Mara a uimit pe toată lumea când a anunțat că e gravidă la 19 ani, cu un bărbat mai în vârstă
Unica.ro
Vremuri de coșmar pentru români. Sărăcia bate la ușă
EVZ.ro
Ce beneficii pentru sănătate are laptele de bivoliță. De ce ar trebui să îl consumi mai des 
Spynews
Călin Georgescu a promis! Anunț pentru toți românii: Vă garantez că...
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
RUSIA AMENINȚĂ DIRECT MOLDOVA! PERICOLUL este URIAȘ
Mediaflux
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Doi concurenți au ajuns la eliminare, la Chefi la cuțite. Cine a fost salvat cu amuleta și cine a ieșit
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro