De ce nu este bine să fluieri în casă. Care este, de fapt, semnificația acestei superstiții

de: Andreea Vînătoru
18 10. 2022

De ce nu este bine să fluieri în casă, de fapt, și cum a apărut această superstiție. Încă din vremurile de demult există superstiția conform căreia nu se este să fluieri în locuință dacă vrei să ai noroc de bani. Se zvonește că fluieratul în casă aduce ghinion din punct de vedere financiar. Bătrânii susțin că fluieratul aduce pagubă sau pierderea banilor. Dar haideți să vedem, pas cu pas, de ce nu este bine să fluieri în casă!

De ce nu este bine să fluieri în casă, mai ales seara

Se știe că poporul român este unul extrem de superstițios, care păstrează cu sfințenie anumite obiceiuri și tradiții de la străbuni. De exemplu, nu sparge oglinda, nu te întoarce din drum, nu vărsa sarea pe masă și lista poate continua în acest sens. Oamenii au ținut mereu la superstiții și au încercat pe cât posibil să le îndeplinească.

Unii bătrâni spun că nu este bine să fluieri în casă, mai ales pe înserat. Dacă faci acest lucru este posibil să atragi ghinionul sau lucrurile rele. Vom vedea în continuare de ce nu este bine să faci acest lucru în casă!

Nu există persoană care să nu fi auzit măcar o dată această superstiție, destul de răspândită la noi în țară, dar puțini știu ce înseamnă și de ce nu este bine să o folosim, în special în interiorul locuinței. Conform interpretărilor din antichitate, fluieratul din senin în intimitatea propriei case nu aduce nimic bun. Din contră! Iată ce se poate întâmpla dacă fluieri în casă!

Aduce pagubă pe plan financiar

Rămâne casa pustie. Dacă te apuci să fluieri în locuință, mai ales noaptea, toți cei pe care îi iubești vor fugi, iar norocul se va îndepărta de tine. Mai mult de atât, și lucrurile materiale din casă pot dispărea dacă nu ești atent. Experții susțin că aceste lucruri se petrec datorită ecoului pe care îl are fluieratul, în special în camerele mici.

De ce nu este bine să fluieri în casă

Atragi spiritele rele. Dacă fluieri în casă, după apusul soarelui, nu faci altceva decât să strigi cu voce tare după un spirit malefic.

Banii se pierd. Cea mai comună interpretare a fluieratului în casă ține de partea financiară. Se spune că dacă fluieri în locuință înseamnă că vei pierde bani mulți pe viitor. Chiar și în dicționarul Limbii Române regăsim expresia „a fluiera a pagubă”, care este sinonimă cu „a prevesti o pierdere”.

De ce nu este bine să fluieri în casă. Ce spun superstițiile din cele mai vechi timpuri

La noi în țară, superstiția legată de fluieratul în casă este mai cunoscută în anumite zone. De exemplu, oamenii spun că fluieratul într-o zi de vineri aduce ghinion. În județul Teleorman, fluieratul noaptea în casă înseamnă că e „rău de foc”. La Tecuci, fluieratul în casă semnifică pustiul. Pe de altă parte, oamenii din Dolj evită să fluiere în casă și să se uite noaptea în oglindă, pentru că reprezintă „rău de urâciune”.

Superstiția fluieratului în casă este cunoscută și în alte țări. În Turcia, cei care fluieră în casă îl cheamă pe diavol. Japonezii care fluieră în propriile locuințe aduc pericole, spirite malefice sau provoacă ieșirea unui șarpe ucigător din pământ.

Și alte popoare evită să fluiere în casă

În alte țări, precum Rusia, fluieratul în locuință prevestea sărăcia. Și în Estonia, această expresie poate fi semn că se va produce un incendiu în casă.

În Marea Britanie, se spune că oamenii care fluieră noaptea în casă atrag asupra lor pericolul morții. Această superstiție este luată în serios încă din cele mai vechi timpuri. Prin anul 1800, niște mineri au refuzat să mai intre în mină, după ce au auzit un cântec misterios și credeau că ceva rău li se va întâmpla.