21 iul. 2024 | 22:09

De ce nu e indicat să folosești programul scurt al mașinii de spălat. Riscuri pe care nu le știai

Știri generale
De ce nu e indicat să folosești programul scurt al mașinii de spălat. Riscuri pe care nu le știai
De ce nu e indicat să folosești programul scurt al mașinii de spălat

Mașina de spălat este un aparat electrocasnic esențial în majoritatea gospodăriilor, permițându-ne să spălăm hainele automat și cu un efort minim.

Cu toate acestea, chiar dacă este o activitate pe care o facem aproape fără să ne gândim, utilizarea corectă a mașinii de spălat nu este chiar atât de simplă pe cât pare.

De ce nu e indicat să folosești programul scurt al mașinii de spălat

Pentru a evita uzura prematură a articolelor de îmbrăcăminte și funcționarea defectuoasă a mașinii, Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU) a întocmit un ghid cu cele mai frecvente greșeli pe care le facem când spălăm hainele.

Una dintre cele mai frecvente greșeli este să nu tratăm petele înainte de spălare. Este esențial să abordăm petele în prealabil, deoarece căldura uscării ar putea fixa și mai bine petele dacă nu sunt îndepărtate cu un produs anti-pete sau detergent concentrat.

Introducerea unei cantități prea mari de rufe împiedică mașina să se miște liber și să își îndeplinească corect funcția de spălare. Din acest motiv, este recomandat să lăsați un spațiu liber de cel puțin o palmă între haine și partea superioară a tamburului. În plus, clasificarea necorespunzătoare a rufelor poate cauza, de asemenea, probleme.

De ce nu e indicat să folosești programul scurt al mașinii de spălat

De ce nu e indicat să folosești programul scurt al mașinii de spălat

Riscuri pe care probabil nu le știai

Este esențial să separați rufele albe de cele colorate pentru a evita decolorarea, iar clasificarea articolelor de îmbrăcăminte conform temperaturii de spălare indicate pe etichete este la fel de importantă. Cât despre centrifugare, este important să nu exagerați. Utilizarea centrifugării la viteză mare este recomandată doar pentru hainele din bumbac, în timp ce pentru țesăturile amestecate sau sintetice, este suficientă o centrifugare mai ușoară (900 sau 1.000 rpm, maximum).

Programul de spălare rapidă oferă avantaje importante în ceea ce privește eficiența energetică comparativ cu ciclul standard, ceea ce poate duce la economii substanțiale la factura de electricitate. Acest program este o opțiune excelentă pentru hainele care nu sunt foarte murdare și, în același timp, ajută la păstrarea mai bine a culorilor țesăturilor, datorită utilizării unor temperaturi mai scăzute.

Totuși, utilizarea programului de spălare rapidă are și dezavantaje. Nu este eficient în îndepărtarea petelor dificile, deoarece timpul de înmuiere este mai scurt și detergentul nu are suficient timp pentru a acționa. În general, apa folosită nu este suficient de caldă pentru a elimina petele adânci, ceea ce îi limitează eficiența pe hainele cu murdărie persistentă.

Pentru persoanele cu pielea sensibilă sau predispuse la alergii, acest ciclu poate fi problematic, deoarece detergentul s-ar putea să nu se dizolve complet și să cauzeze iritații. În plus, aceste programe nu sunt potrivite pentru dezinfectarea articolelor precum hainele pentru bebeluși, prosoape sau fețe de masă.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar AZI de Sfântul Ștefan pentru a-ti merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Se construiește încă un pod peste Dunăre. Investiție uriașă
EVZ.ro
Wow! Ce cadou scump a primit soțul Andreei Popescu! E o geantă și costă mai mult decât o mașină second hand / VIDEO
Spynews
Verdict pentru Simona Halep. Veștile nu sunt bune deloc: Coșmarul continuă
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
CUTREMUR în România! ORAȘUL unde s-a SIMȚIT cel mai PUTERNIC
Mediaflux
Iustina și Cornel de la Insula Iubirii și-au botezat fetița. Imagini de la emoționantul eveniment / FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro