Zeama de varză este utilizată pentru a trata multe boli și ajută organismul să funcționeze mult mai bine, dar persoanele care suferă de anumite afecțiuni ar trebui să nu apeleze la acest tratament natural.
Deși multe dintre leacurile naturale sunt extrem de eficiente și nu prezintă niciun fel de contraindicații, nu asta se întâmplă și atunci când ne referim la zeama de varză acră. Deoarece în compoziția ei intră o cantitate foarte mare de sare, zeama de varză nu este recomandată anumitor bolnavi, iar asta pentru că le-ar putea înrăutăți starea de sănătate.
Zeama de varză este foarte acidă, iar asta din cauza procesului de fermentație. Așadar, ea este contraindicată persoanelor care suferă de afecțiuni grave ale stomacului, printre care amintim gastrita sau ulcerul. Deși în anumite cazuri zeama de varză poate să ajute la tratarea acestor afecțiuni, în cele mai multe cazuri însă, aceasta nu face altceva decât să accentueze starea de rău ori să intensifice senzația de arsură.
Apoi, nici persoanele care suferă de hipertensiune nu ar trebui să consume prea des zeama de varză acră. Ea conține o cantitate mare de sare, iar asta îl face pe bolnav să consume mult mai multă apă. Iar cum consumul de apă duce la creșterea tensiunii arteriale, cei care suferă de hipertensiune nu se vor simți chiarbine atunci când consumă zeama de varză, putând să aibă palpitații și dureri puternice în piept, iar în cazuri grave, poate să apară inclusiv și infarctul miocardic.
De asemenea, nici cei care au probleme cu rinichii nu ar trebui să facă exces atunci când vine vorba despre zeama de varză acră. Sarea din această băutură poate să ajungă să se depună în zona rinichilor, împiedicând buna funcționare a rinichilor și agravarea problemelor de sănătate.
Mai mult decât atât, în cazul în care consumi multă varză murată, să nu te miri dacă te vei confrunta cu balonare și gaze intestinale, deoarece varza este bogată în rafinoză, care, odată ajunsă în colon, trece prin procesul natural de fermentație, fapt ce favorizează eliberarea gazelor intestinale. Aceste simptome neplăcute pot să persiste până la 2 zile, dar administrarea de suplimente cu enzime te poate scăpa de disconfort.
Un alt pericol al consumului excesiv de varză murată este și diareea, însoțită de crampe abdominale, iar rafinoza nefermentată din scaun este de vină pentru această situație. Rafinoza nedigerată poate să ducă la umflarea mâinilor și a picioarelor, ca urmare a retenției de apă, și la scaune apoase și frecvente.