Deși primăriile cheltuie o grămadă de bani pentru serviciile de curățenie, oriunde ne-am duce, în instituții publice, pe stradă, în școli sau parcuri, mizeria din toaletele publice ne aruncă la coada lumii civilizate. Fiecare e pe cont propriu și se ferește după cum știe de bacterii, iar cea mai folosită metodă este de a îmbrăca în hârtie igienică capacul toaletei. O idee deloc strălucită, spun specialiștii.
Din teama de a nu atinge direct capacul toaletei vizitate și de alți oameni, fiecare îngrijindu-se de igiena personală după cum consideră, puneți hârtie igienică pe colac. Ar părea practic, dar nu e decât un lucru total greșit, susține profesorul american Philip Tierno, specialist în microbiologie la Universitatea din New York. Specialistul a terminat un studiu în acest sens și a demonstrat că bacteriile nu pot rămâne atașate de un capac de wc fiindcă materialul și forma sa nu permit acest lucru.
Microbii sunt răspândiți în toată camera, dar nu și pe scaunul toaletei, astfel că, doar atingând fâșiile de hârtie vă asumați mai multe riscuri decât să stați pur și simplu direct pe capac. Cercetătorii explică și că materialul hârtiei este făcut să absoarbă, devenind astfel locul ideal pentru ca bateriile să se adăpostească.
În special în această perioadă, fără săpun, hârtie igienică și dezinfectanți, multe dintre toaletele din școlile românești sunt sursa unor infecții de piele și alergii grave, deși regulile de sănătate publică impun directorilor să asigure un stoc permanent de materiale de curățenie. Pe de altă parte, în cele mai multe instituții de învățământ, acestea apar numai dacă le plătesc părinții.
„Îndeajuns nu avem pentru atâţia copii. Hârtie şi săpun se pot cumpăra, dar consumul e mare, dacă îl laşi la îndemână copiilor”, spune Carmen Buican, directorul școlii numărul 4 din București unde 700 de copii folosesc zilnic 8 toalete, potrivit Știrile PRO TV.
„Din păcate, putem lua infecţii microbiene. În special streptococ beta hemolitic, mai ales că au fost epidemii de scarlatină anul trecut în şcoli şi grădiniţe. Stafilococi care dau bubele dulci şi care sunt extrem de contaminante. Mai putem lua infecţii parazitare de tipul viermilor intestinali”, explică Viviana Iordache, dermatolog.