De ce nu e bine să mănânci prea mult zahăr. Vei renunța imediat la acest obicei

de: Stan Nicu
13 09. 2023

Nutriționișii au făcut lumină în ceea ce privește consumul de zahăr în exces. Așadar, de ce nu e bine să mănânci prea mult zahăr. Vei renunța imediat la acest obicei după vei vedea cât de rău poate face acest ingredient organismului tău.

Cât rău ne poate face zahărul

Cu siguranţă că mulți dintre români au auzit că zaharul nu este cel mai bun prieten al omului, însă asta nu îi împiedică să consume acest ingredient în cantități mari.

Puțini știu însă că, în afară de kilogramele în plus pe care le aduce consumul de zahăr, îţi provoacă dependenţă şi îţi afectează chiar și  memoria?

În zilele noastre zahărul este aproape omniprezent în alimentele pe care le consumăm, fie că e vorba de prăjituri, de bomboane sau de produse la care te-ai aștepta mai puțin precum pâinea sau ketchup-ul.

Din nefericire, este extrem de dificil să îl înlăturăm în totalitate, însă reducerea cantității nu este imposibilă. Este nevoie doar de voință și de a ști exact modurile în care prea mult zahăr ne afectează corpul, pentru fi conștienți cât de toxic este.

Ce boli aduce consumul în exces de zahăr

Consumul de zahăr în exces ne predispune și la boli precum diabet, afecțiuni cardiovasculare sau ale ficatului. Zahărul influențează chiar și starea emoțională, favorizând apariția depresiei și a anxietății.

De la bun început trebuie să spunem că limita admisă când vine vorba de conmsumul de zahăr este de 6 lingurițe pe zi.

Vezi și care sunt fructele cu cel mai puțin zahăr

De asemenea, mai multe studii au demonstrat că există o legătură strânsă între consumul de zahăr și creșterea în greutate. Zahărul este alcătuit din două molecule: glucoză și fructoză. Dacă prima dintre ele este vitală pentru noi, organismul având nevoie de ea pentru a supraviețui, în ceea ce privește fructoza, lucrurile se schimbă complet.

În momentul în care cantitatea de zahăr pe care o consumăm este prea mare, o mare parte din fructoză va fi metabolizată în ficat, unde se va transforma în grăsime, după care va ajunge în sânge.

Cum ne strică zahărul dinții

De semenea, zhărul este responsabil și de sănătatea noastră dentară. Consumate în exces, alimentele procesate și rafinate precum prăjiturile, bomboanele, ciocolata sau sucurile carbogazoase, ne vor aduce și probleme la nivelul dinților.

Citește și Cât zahăr se pune la compotul de prune

Apariția cariilor este determinată, în afară de igiena orală necorespunzătoare, de toate produsele bogate în zahăr. Bacteriile care produc cariile se hrănesc cu zahăr, scăzând PH-ul salivei și provocând aciditate. O aciditate prea mare duce la demineralizarea smalțului dentar și va permite astfel bacteriilor să afecteze dantura.

Nu în ultimul rând, un studiu realizat în 2015 de către Universutatea din Oregon a indicat că o dietă bogată în zahăr va avea un impact direct asupra capacității creierului nostru de a reține informații pe termen scurt și lung. De asemenea, riscul de a dezvolta demență sau Alzheimer crește substanțial atunci când nivelul de zahăr din organism este peste nivel.