De ce nu e bine să mănânci mere de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Post până pe 14 septembrie

de: Ana Chivu
29 08. 2019

Astăzi, 29 august, se prăznuiește Tăierea Capului Ioan Botezătorul. Iată de ce nu este bine să mănânci mere și care sunt obiceiurile și tradițiile pe care le respectă majoritatea românilor. Datinile sunt diferite în funcție de regiunea din care provine fiecare, dar simbloul merelor și al culorii acestora este singurul comun în toată România. Ce reprezintă și de ce este interzis să consumi aceste fructe?

Datinile de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

În jurul acestei sărbători s-au făcut, de-a lungul timpului, numeroase obiceiuri. Principalul lucru pe care trebuie creștinii să nu îl facă este să nu mănânce mere. Conform datinilor, dacă nu respecți tradițiile, atragi paguba și bolile în căminul tău. Desigur, nu mulți se mai tem de aceste obiceiuri și spuse.

Cu toate astea, mai sunt câțiva care respectă întocmai cele scrise în Sfânta Scriptură. În această zi este important să dăruiești celui sărac, la fel ca în toate sărbătorile și nu numai, pentru că, așa cum scrie în cartea sfântă, trebuie să-ți ajuți aproapele. Pe lângă lucrurile pe care nu trebuie să le respecți, trebuie să duci neapărat ofrandă rudelor trecute în neființă.

De ce nu e bine să mânânci mere în ziua Tăierii Capului Ioan Botezătorul?

De ce nu e bine să mănânci mere?

Conform tradiției, la fel cum nu poți consuma anumite fructe, nici nu trebuie să le dai de pomană. Nu ai voie ca azi, 29 august, să mănânci fructe roșii sau rotunde, pentru că semnifică sângele vărsat de Sfântul Ioan și însăși scena în care i-a fost tăiat capul celui care l-a botezat pe Iisus Hristos.

În unele regiuni se ține post din cauza opspățului pe care l-a dat Irod care i-a oferit Salomeei răsplată pentru dansuri capul Sfântului Ioan Botezătorul. Viața înfrânată a lui Irod nu trebuie să se asemene deloc în special cu ziua creștinilor. Până la data de 14 septembrie, credincioșii din unele regiuni se vor bucura de mâncarea de post, până la Înălțarea Crucii.