La o primă vedere, piureul pare a fi una dintre cele mai simple și rapide mâncăruri. Cu doar câțiva cartofi, smântână și sare poți prepara rapid o garnitură perfectă. Adevărul e că există mai multe secrete care trebuie respectate, dacă vrei să te bucuri de cea mai savuroasă masă. Află în rândurile de mai jos de ce nu e bine să faci piureul cu mixerul.
Piureul de cartofi este un preparat delicios, consumat de oameni din întreaga lume. Nu ai nevoie de multe ingrediente pentru a-l prepara, însă există un număr de trucuri ce trebuie respectate dacă vrei ca mâncarea să fie cremoasă. Este foarte important să nu folosești dispozitive electrice pentru a găti piureul de cartofi.
Cei mai experimentați bucătari spun că măcinarea cartofilor fierți în prealabil cu ajutorul mixerului este una dintre cele mai grave greșeli care se pot face la prepararea piureului. Nu este deloc modalitatea ideală de a obține un piure consistent, dar cu textură cremoasă.
Mixerele au căpătat o notorietate aparte în gastronomie, datorită caracterului lor practic. Deși este un obiect, de obicei, foarte util în bucătărie, el nu ar trebui folosit niciodată la prepararea mâncărurilor care au ca ingredient de bază cartoful fiert. Celebrul chef Heinz Wuth a explicat care este motivul pentru care nu ar trebui să sfărâmăm cartofii cu mixerul.
Când cartofii sunt puși la foc pentru a fierbe, ei absorb apa. Astfel, pereții celulari ai cartofilor se umflă. În momentul în care bucățile de cartofi fierți se înăbușă la viteză maximă cu ajutorul mixerului, se va elibera mult prea mult amidon. Piureul va căpăta, în final, o textură elastică. Ceea ce ne dorim, de fapt, să obținem este o textură cremoasă, a explicat bucătarul.
Pentru a găti un piure cremos, este recomandată utilizarea unui zdrobitor sau a unei prese practice. În acest fel, cantitatea de amidon eliberată din cartofi nu va fi nici prea mare, dar nici prea mică. Din acest punct de vedere, este crucial să alegem și cartofii potriviți, care trebuie să prezinte un nivel moderat de amidon. În caz contrar, piureul va fi înecăcios.
Un alt truc pe care îl poți folosi pentru a obține un piure cremos are legătură cu produsul în care fierbi cartofii. De obicei, multe gospodine îi fierb în apă simplă cu sare. Recomandat este să pui cartofii pe foc în smântână sau în lapte cu unt. Într-un astfel de amestec, tuberculii vor absorbi grăsimea și vor deveni mai pufoși.