Când temperaturile de afară sunt scăzute, este esențial ca radiatoarele să funcționeze eficient. În caz contrar, riști să consumi energie fără să reușești să îți încălzești corespunzător locuința. Playtech Știri îți explică de ce nu dau caloriferele suficientă căldură, în majoritatea cazurilor. Mulți români ignoră acest detaliu. Cum trebuie să procedezi, de fapt.
Ți s-a întâmplat și ție să dai drumul la căldură în apartament sau în casă, iar caloriferele să se încălzească doar parțial, dacă nu chiar deloc? De cele mai multe ori, acest lucru nu înseamnă că radiatoarele și/sau instalația de încălzire prezintă defecțiuni. În majoritatea cazurilor, motivul neîncălzirii caloriferelor este reprezentat de blocarea aerului în sistem.
Puțini români sunt atenți la acest detaliu. Cel puțin o dată pe an, chiar înainte de a da drumul la căldură în sezonul rece, caloriferele trebuie să fie aerisite. Asta, din cauza faptului că aerul rămâne blocat în aripioarele radiatorului. Astfel, circulația adecvată a apei calde este blocată, iar căldura emanată de calorifer este redusă semnificativ.
Dacă unul sau mai multe calorifere din apartamentul sau locuința ta sunt mai calde la bază și mai reci în zona superioară, cel mai probabil aerul a rămas blocat în sistem. Nu este deloc dificil să soluționezi problema. Este important, totuși, să ai răbdare, pentru că altfel riști să te rănești din cauza apei fierbinți din calorifer.
Playtech Știri îți explică cum trebuie să procedezi pentru a aerisi corect caloriferele. Înainte de a vorbi pe larg despre asta, asigură-te că ai închis căldura din casă. Oprește termostatul sau întrerupătorul de oprire de urgență a căldurii. Dacă nu întrerupi căldura, riști ca în sistem să pătrundă mai mult aer, în timp ce încerci să aerisești caloriferul.
După aproximativ o oră de la momentul întreruperii căldurii, poți să pregătești produsele potrivite pentru a aerisi caloriferele. Vei avea nevoie de unul sau mai multe prosoape și o găleata joasă sau un recipient pe care să îl așezi sub supapa de purjare, prin care va curge apa. Este recomandat să folosești și mănuși, pentru a-ți proteja mâinile de apa fierbinte.
Scoate capacul de la supapa de purjare, amplasată în partea de sus a uneia dintre părțile laterale ale caloriferului. Cu ajutorul unei chei sau a unei șurubelnițe, deschide supapa. Dacă radiatorul nu are supapă, este posibil să vorbim despre un calorifer pe bază de abur. Acesta va prezenta un orificiu de aerisire care eliberează automat aerul blocat în sistemul de încălzire, astfel încât nu va fi nevoie să intervii tu.
Odată ce deschizi supapa de purjare, vei observa că vor începe să curgă picături de apă. Pune un prosop sub calorifer, pentru a nu-ți afecta podeaua. Ai grijă să te așezi într-o poziție de siguranță ca, în cazul în care va începe să curgă multă apă fierbinte, să nu te rănești. Lasă apa să curgă complet în recipient sau găleată.
După ce s-a scurs tot lichidul, închide supapa de purjare și fixează capacul. După ce ai terminat de rezolvat această sarcină în cazul tuturor radiatoarelor din locuință, poți reporni căldura. Caloriferele vor încălzi mult mai bine încăperile din casă.